IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на британските жилища бележат най-силния си ръст от 2016 г.

През юни те са се повишили с 3% на годишна база

17:04 | 20.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наемите на британските жилища са отбелязали най-резкия си ръст от 2016 г. насам през юни, засилвайки натиска върху разходите за живот, съобщава Bloomberg.

Наемите са се повишили с 3% на годишна база миналия месец, което е над ръста от 2,8% през май, съобщи Националната статистическа служба в сряда.

Наемите растат заедно с цените на имотите, а търсенето задминава предлагането на жилища и на двата пазара. Ръстът в разходите за живот ограничава достъпността им за потребителите, които вече се борят с най-високата инфлация от 4 десетилетия.

„Наемите продължават да растат из страната, като Източен Мидлендс бележи най-големи увеличения“, казва Кери Люис, статистик по цените на жилищата в статистическата служба. „Лондон е отново с най-нисък ръст, макар че темпът на увеличение продължава“.

Отделен доклад показа, че цените на британските жилища са се повишили с 12,8% през годината до май спрямо 11,9% през април. Към май средната цена на жилище е била 283 хил. паунда, което е с около 32 хил. паунда повече на годишна база.

„Годишната инфлация при цените на жилищата отново се ускорява, а най-силните ръстове са в Уелс“, казва Люис. „Лондон отново бележи най-ниското увеличение, макар че цените там продължават да се ускоряват“.

В Англия цените на жилищата са се повишили с 13,1% за годината до май, достигайки рекордните 302 хил. паунда. Цените в Лондон са се вдигнали с 8,2% - най-бавният темп на растеж сред британските региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още