Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Някои британци, които изплащат само лихви по ипотеките, могат да загубят дома си

Клиентите не са склонни да обсъждат с кредиторите си как ще изплатят кредитите си, което ограничава вариантите за действие

Някои британци, които изплащат само лихви по ипотеките, могат да загубят дома си

Снимка: Архив Ройтерс

Някои британци, които изплащат само лихвите по ипотечните си кредити, могат да изгубят дома си в резултат на недостатъци в плановете за погасяване, предупреждава финансовият регулатор на Великобритания, цитиран от Bloomberg.

FCA е установила три пика в погасяването на лихви по ипотеките, първият от които е в момента. Необслужвани задължения са малко вероятни при сегашната вълна от изтичащи ипотеки, защото собствениците на жилище приближават възрастта за пенсиониране и имат по-високи доходи. При следващите два пика от 2027 до 2028 г. и през 2032 г. има по-голям риск от неизпълнение на задължения, смята регулаторът.

Клиентите не са склонни да обсъждат с кредиторите си как ще изплатят кредитите си, което ограничава вариантите за действие, подчертава регулаторът. Близо 18% от ипотеките във Великобритания са свързани с изплащане само на лихвите или включват само частично плащане на главницата, уточнява регулаторът.

Още по темата

„От 2013 г. насам беше постигнат добър напредък в намаляването на броя на хората с ипотеки, които изплащат само лихвите. Въпреки това сме много обезпокоени, че значителен брой клиенти може да не успеят да изплатят главницата в края на периода на ипотеката и да бъдат застрашени от загуба на дома си“, коментира представителят на регулатора Джонатан Дейвидсън.

Регулаторът е направил проучване на 10 кредитори, съставляващи около 60% от пазара на ипотеките с изплащане само на лихвите. Комисията ги призовава да премислят и да подобрят собствените си стратегии във връзка с изплащането на кредитите.
 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са скочили с близо 12% през февруари