Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания е на най-ниското си ниво от 5 г.

Лондон е най-слабият имотен пазар в страната със спад на цените на жилищата от 1,9% второто тримесечие

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания е на най-ниското си ниво от 5 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания достигна най-ниското си ниво в последните пет години, а цените в Лондон намаляват, сочат данни на Nationwide Building Society, цитирани от Bloomberg.

Компанията съобщи, че намалялата икономическа активност и ограничените бюджети на домакинствата понижават търсенето. Според нея е малко вероятно в краткосрочен план да настъпят промени на националния пазар спрямо тенденцията в последно време.

Месечният доклад на Nationwide показва, че цените на жилищата във Великобритания са нараснали с 2% през юни спрямо година по-рано при ръст от 2,4% през май. Лондон е най-слабият пазар, където цените са намалели с 1,9% на годишна основа през второто тримесечие, допълва компанията.

Очакванията са ръстът на цените на имотите във Великобритания да продължи да се забавя и прогнозата е за нарастване от едва 1% през тази година.

Още по темата
„Брокерите продължават да съобщават за по-малък брой запитвания от нови купувачи, докато предлагането на имоти на пазара също остава ограничено“, казва Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide. „В бъдеще много ще зависи от развитието на икономиката като цяло, особено на пазара на труда, но също и от гледна точка на лихвените проценти“, допълва той.

Bank of England запази непроменен основния си лихвен процент през май, но намекна, че може да втвърди паричната си политика по-късно тази година. Тя повиши основната си лихва до 0,5% през ноември, първото увеличение от десет години насам.

В последните месеци докладите за жилищния пазар са песимистични. Кралският институт на лицензираните оценители на имоти (Royal Institution of Chartered Surveyors) съобщи, че цените на жилищата са били на минус в последните три месеца.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ръстът на офертните цени на британските жилища се забави до 10-годишно дъно