IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С поскъпването на жилищата в САЩ американците поглеждат към Европа

Пазари на втори домове в Италия, Португалия и Гърция отчитат засилен интерес от американци

09:41 | 17.07.21 г. 3
<p>
	Санторини и Миконос в Гърция са сред предпочитаните дестинации от американците.&nbsp;<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Санторини и Миконос в Гърция са сред предпочитаните дестинации от американците. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Ветеринарката от Чикаго Катрин Гембъл и съпругът ѝ, диригентът на тексаски оркестър Робърт Картър Остин са били чести посетители на Венеция от над две десетилетия, като отсядали в хотели или имоти за краткосрочен наем. Те били готови да купят дом там през 2020 г., но трябвало да отложат плановете си заради COVID-19, пише Wall Street Journal.

Сега, когато презокеанските пътувания за американците постепенно се възобновяват, те отново започват да търсят.

При последния престой на двойката във Венеция през 2018 г. те наели голяма къща, спомня си д-р Гембъл. Приемали там приятели и роднини и издигнали знамето на Тексас от балкона. Обмисляйки покупка на собствен имот, те се надяват да уловят отново част от тази атмосфера.

„Искаме да сме близо до водата. И се нуждаем от три-четири стаи. Това е Венеция и хората ще ни идват на гости“, казва 54-годишната Гембъл.

Двамата със съпруга ѝ, който е на 75 години, направили запитвания през последно време за голяма къща с девет стаи от 17-и век, която била обявена за продажба на цена от 11,2 млн. долара, по данни на консултантската компания Knight Frank, която отговаряла за продажбата. От другата страна на канала апартамент с шест стаи и площ от 350 кв. м в сграда от началото на 20-и век е обявен за продажба на цена от 2,7 млн. долара.

От Лисабон до гръцките острови – американците се завръщат, готови да се възползват от пазара на купувачите в много водещи курортни градове в Европа. Има възможности за изгодни сделки в ниския и средния ценови сегмент, докато цените на луксозните имоти растат бързо.

В средата на юни ЕС разреши отново пътуванията от САЩ от неосновна необходимост, предизвиквайки скок на запитванията за имоти, казва Марк Харви, базиран в Лондон партньор и ръководител на продажбите на жилища на чужденци в британското подразделение на Knight Frank. Според него новата вълна от търсачи на жилища проявяват особен интерес към ваканционни имоти в Италия и Франция. Той има повече обаждания и за Лисабон. В консултантската компания Savills запитванията от американци са се удвоили спрямо същия период на миналата година, коментира Уго Тисълтуейт, ръководител на глобалните жилищни операции.

Тази седмица Knight Frank публикува глобалния си индекс за цените на жилищата в 150 големи града в света за първото тримесечие на 2021 г., показвайки ценовите промени спрямо година по-рано, когато блокадите се разпространиха в цял свят. Той показва двуцифрен ръст на цените в скандинавските и източноевропейските страни, докато основни европейски дестинации за втори дом, които в предишни години бяха близо до върха, включително Лисабон и Малага в Испания, сега отчитат спадове.

Във Венеция цените на недвижимите имоти са намалели с 4,3% на годишна база, показват данните на Knight Frank. „Не е както преди, но през последно време има много французи и германци, а американците едва сега започват да се завръщат“, коментира местният архитект Джовани Рубин де Кервин Албрици.

Рубин, който е специализиран в ремонтирането на исторически имоти, казва, че пандемията е променила бизнеса му. Вместо пълни ремонти на втори жилища той се заема с по-частични проекти за дългосрочни наеми, при които тази работа се извършва от наемателите в замяна на отстъпки.

Друг жител на Тексас, Джефри Алексопулос, търси жилище в Марбеля. Цените на жилищата в испанските курорти са намалели с 10,3% от пролетта на 2020 г. до 2021 г., сочат данни на Андреа де ла Ос, старши анализатор в испанската компания за недвижими имоти Tinsa. Алексопулос казва, че интересът му бил привлечен от тристаен апартамент в Марбеля на цена от 515 хил. долара, която била намалена спрямо 770 хил. долара, платени от собственика преди няколко години. Той отдава спада на свиването на наемите на ваканционни имоти.

Последна актуализация: 17:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Аз познавам дори такива с втора ипотека, защото видиш ли, наемателите щели да го изплатят пък дори да са на плюс междувременно. Доста хора ще има да си дърпат косите и то доста скоро. За 2020-а София е намаляла офицално с над 17 хил. души. През 2021-а залагам на дори повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
NoPanic
преди 2 години
Много хора са пред откачане. 2016г.-2019г. теглили 30 годишни ипотеки, а сега инфлация и ги тресе страх банките да не вдигнат лихвите. Залагам, че момента ще дойде преди зимата на 2022, поне с този ръст на цените и спекула на стоките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
simbad
преди 2 години
Божидарка окончателно превъртя, то не бяха глупости и платени лъжи , но май е за психиатрията тази дама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още