Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Средните цени на жилищата във Великобритания доближават 300 хил. долара

Те са нараснали с 5% на годишна база през септември и достигат 4-годишен връх

Средните цени на жилищата във Великобритания доближават 300 хил. долара

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания отбелязаха най-големия си годишен ръст от 2016 г. насам през септември, тъй като данъчните облекчения стимулират търсенето след блокадата, предава Bloomberg.

Цените на жилищните имоти на Острова са нараснали с 5% на годишна основа и достигат средно 226 129 паунда (290 хил. долара), показват данни на Nationwide Building Society, публикувани в сряда. Те бяха оповестени ден след като Английската централна банка (АЦБ) съобщи, че одобренията за отпускане на ипотечен кредит са достигнали 13-годишен връх.

Силният жилищен пазар контрастира с останалите части от икономиката, които се възстановяват трудно от коронавирусната пандемия на фона на повторното налагане от британското правителство на някои ограничения за движението и развлеченията.

В сряда Recruitment and Employment Confederation съобщи, че доверието в частния сектор е вяло, а много компании намаляват заплащането. Lloyds Bank съобщи, че индексът й за нагласите на бизнеса се е подобрил през септември, но остава доста под дългосрочното средно равнище.

Институтът на директорите отправи предупреждение към финансовия министър Риши Сунак за ръст на фалитите, ако правителството не удължи мерките за предпазване на изпитващите затруднения компании на фона на вирусната криза.

Още по темата
Относителното силно представяне на жилищния пазар до голяма степен се дължи на решението на правителството да замрази данъка върху покупките на жилища до края на март догодина в рамките на пакет от стимули за икономиката.

Много анализатори твърдят, че бумът вероятно ще приключи след няколко месеца на фона на ръста на безработицата и изтичането на пакетите от помощи.

Засега недвижимите имоти се възползват от натрупаното търсене след блокадата, както и от желанието за по-големи имоти, тъй като хората работят от вкъщи по-често.

„Дейността на жилищния пазар се възстановява силно. Ваканцията от гербовия налог ускорява възходящата инерция, като кара купувачите да вземат по-бързо решение за покупка. Промените в поведението вероятно също подкрепят активността, тъй като хората преоценяват жилищните си нужди“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Основателят на Uber тихомълком се превръща в имотен магнат