IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на нови жилища в САЩ нараства с 9,7% през януари

Това е най-високото равнище от октомври 2016 г.

16:27 | 16.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителството на нови жилища в САЩ се увеличи през януари до най-високото си равнище от октомври 2016 г., съобщават Bloomberg и The Wall Street Journal.

Броят на новите жилищни единици в строеж се увеличава с 9,7% спрямо предходния месец до годишно равнище от 1,326 млн., сочат данните на министерството на търговията. Това е третото повишение в последните четири месеца.

Строителните предприемачи показват признаци, че планират да засилят строителството по-късно тази година. Броят на разрешителните за строеж се повишава със 7,4% миналия месец до годишен темп от 1,396 млн. броя.

Данните надхвърлят очакванията на икономистите, които прогнозираха растеж от 4,2% на новите жилища и от 0,8% на разрешителните за строеж. Повишението миналия месец на строителството на нови жилища до голяма степен отразява растежа с близо 24% на изграждането на апартаменти и други многофамилни жилища. Строителството на еднофамилни къщи, които оформят най-голям дял от пазара, се увеличава с 3,7%.

Разрешителните за строеж на апартаменти също се увеличават, докато разрешителните за еднофамилни жилища намаляват.

Данните за строителството на жилища са силно волатилни и често по-късно се резивират. По-широката тенденция обаче също показва подем. Те отбелязват ръст от 7,3% през 12-те месеца до януари.

Строителните предприемачи показват увереност, тъй като силният пазар на труда и стабилният икономически растеж карат все повече американци да преминават от наем към собственост на жилище, отбелязва The Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още