Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Търговските улици във Великобритания се опразват с най-бързия темп в историята

Пандемията подкопава перспективите и пред собствениците на офиси

Търговските улици във Великобритания се опразват с най-бързия темп в историята

Снимка: Bloomberg LP

Празните магазини и офиси стават все по-честа гледка във Великобритания, тъй като пандемията засяга търговците на дребно, а служителите остават у домовете си, предава Bloomberg.

Свободните площи в британските молове и магазини растат с най-бързия си темп от поне 1999 г. насам, когато започва воденето на статистика, сочи допитване сред брокери на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS). Броят на брокерите, съобщаващи за повишаване на свободните офис площи, е най-високият от разгара на последната финансова криза.

Още по темата
Собствениците на търговски обекти във Великобритания вече трябваше да се борят с намаляващите наеми и цени, преди блокадата да ускори изместването към онлайн пазаруването и да принуди още магазини да затворят. Пандемията подкопава и перспективите пред собствениците на офиси, тъй като компаниите трябва да се справят с последиците от вируса за икономиката и преосмислят необходимостта служителите да ходят до работното си място всеки ден.

Складовете са светлият лъч в допитването, като повече брокери съобщават за ръст на търсенето и прогнозират, че наемите ще се повишат. Най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, включително Blackstone Group, инвестират усилено в складове, тъй като очакват, че ръстът на електронната търговия ще подкрепи силното търсене на разпределителни площи.

„Както офисите, така и търговските площи продължават да отчитат спад на търсенето от наематели и инвеститори, като има очаквания наемите и капиталовите стойности да останат дълбоко на отрицателна територия за известно време“, коментира икономистът от RICS Тарант Парсънс в комюнике. „Индустриалният сектор изглежда става все по-силен“, допълва той.

Според Саймън Пени от компанията Altus Group предстоят “много трудни и несигурни времена“. „Има много малко доверие в пазара и сигурност. Компаниите, които планираха подобрения и наемане на още офис площи, отлагат плановете си“, допълва той.

Джилс Хол от компанията Orchard Street Investment Management смята, че „последиците от пандемията все още не са се отразили в пълна степен върху наемите и капиталовите стойности, тъй като намесата на правителството е компенсирала някои негативни последици“.

„С изтичането на подкрепата очаквам наемите на офиси и търговски площи и стойностите да намалеят още повече, след като в пълна степен се изяснят и затрудненията на наемателите“, допълва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имотен гигант върна служителите си в офиса и има рецепта как други да го последват