Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Улесняването на пътуванията засилва търсенето на имоти от британци в Португалия

Страната беше включена в „зеления списък" на Великобритания с дестинации, до които британците могат да пътуват без карантина при завръщането си

Улесняването на пътуванията засилва търсенето на имоти от британци в Португалия

Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Миналата седмица британското външно министерство обяви Португалия за безопасна за пътуване от британски граждани. Това се случи, след  като Европейският съюз обяви, че ще отвори врати за ваксинирани хора от началото на юни 2021 г., пише онлайн изданието World Property Journal.

Включването на Португалия в „зеления списък“ на дестинации, до които британците могат да пътуват без необходимост от карантина при връщането им, не убягва на британските купувачи на имоти, чакащи да предприемат огледи или да финализират лично покупката си на жилище.

Огледите на имоти в Португалия чрез сайта на консултантската компания Knight Frank са нараснали с 18% през април спрямо предходния месец.

„Купувачите, които се регистрират за покупка на жилище в Португалия, имат различни мотиви – някои търсят второ жилище за бягство след блокадата, други искат да придобият имот с инвестиционна цел, а трети обмислят да се установят в страната за постоянно“, коментира Оливър Банкс, експерт по европейски градове в Knight Frank.

„Много хора, които искат да се преместят, сега опитват да го направят чрез инициативата „Златна виза“ на Португалия. От януари 2021 г. британските граждани са определяни като жители на страна извън ЕС, което им позволява да се възползват от този популярен път за получаване на местожителство срещу инвестиция.

От 1 януари 2021 г. британските граждани с второ жилище в Португалия могат да прекарват максимум 90 дни там на всеки период от 180 дни, но те също така отговарят на критериите на страната за местожителство срещу инвестиция или инициативата „Златна виза“.

Още по темата
В замяна на инвестицията – обикновено покупка на имот на стойност 500 хил. евро, капиталовложение или създаване на нови работни места, местожителството обикновено се дава за временен период, в който позволява свободно придвижване в рамките на Шенгенската зона с 26 страни.

Най-новите статистически данни показват, че португалската „Златна виза“ е генерирала инвестиции за над 5,7 млрд. евро от старта й през октомври 2012 г. Над 9612 разрешения за местопребиваване са били предоставени на китайски, бразилски и турски граждани, съставляващи 74% от общия брой на кандидатите. Макар че кандидатстващите британци за „Златна виза“ трябва да спазват същото правило за 90/180 дни, след пет години е възможно да кандидатстват за гражданство, което им осигурява правото да останат в страната за неопределено време.

Променят се правилата за това къде в Португалия може да се купува имот за получаване на местожителство. До 1 януари 2022 г. кандидатите за „златна виза“ могат да купуват имот на стойност над 500 хил. евро в Лисабон и Порто, но след тази дата вниманието ще бъде насочено към областите във вътрешността на Португалия, където правителството иска да насърчи инвестициите.

През последните десет години жилищният пазар в Португалия се представя силно. Продажбите на жилища в страната и в Лисабон са нараснали съответно с 56% и 62% в десетилетието на 2020 г. Продажбите забуксуваха през второто тримесечие на миналата година заради COVID-19, като огледите и сделките до голяма степен спряха, когато страната навлезе в първата си блокада. До последното тримесечие на 2020 г. обаче продажбите в Португалия и Лисабон се върнаха на нивата си преди пандемията.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Американски хедж фонд влиза в Deutsche Wohnen преди придобиването ѝ