IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затрудненията за руснаците да продават оскъпяват луксозните имоти в Лондон

Недостигът на имоти за продажба във високия сегмент е тласнал цените им нагоре с 4,7% след нашествието на Русия в Украйна

16:01 | 28.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Войната в Украйна затруднява дори руснаците, които нямат наложени санкции, да продават скъпи жилищни имоти във Великобритания, а това се прибавя към недостига на предлагане, което повишава цените на жилищата на първокласни локации, съобщават хора от индустрията, цитирани от Ройтерс.

Руски олигарси, петролни барони от Близкия изток и китайски предприемачи милиардери купуваха имоти в Лондон в последните три десетилетия, като придобиваха трофейни жилища и първокласни бизнес имоти.

Но нашествието в Украйна, което продължава четвърти месец и е наричано от Русия специална военна операция, накара Великобритания да наложи санкции на над 1100 руснаци, които според страната имат връзки с Кремъл. Това създаде неудобство и замрази продажбите на жилища в т. нар. Лондонград, съобщават брокери.

„Определено има редица сделки, които не се осъществиха, две от тях бяха за над 40 млн. паунда (49 млрд. долара)“, коментира Чарли Уилис, главен изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти The London Broker, и допълва, че и в двата случая купувачите са били посъветвани да не продължават със сделките, „просто защото продавачът е руснак по произход“. Уилис е отказал да разкрие повече подробности.

Голямото свиване

Повсеместният недостиг на налични имоти тласна нагоре цените на луксозните жилища в Лондон с 4,7% след началото на нашествието, съобщава агенцията за недвижими имоти Benham & Reeves, но цените в Белгравия и Найтсбридж, популярни локации за руснаци, са се повишили малко по-леко, с 3,3%.

„Пазарът е движен от липса на предлагане“, коментира Джеф Гарет, директор на ипотечния брокер Henry Dannell.
Броят на продажбите на жилища на първокласни локации в центъра на Лондон е намалял с 30% между март и май спрямо същия период на миналата година, въпреки че все още е над нивата преди пандемията, показват данни на компанията LonRes.

Агенцията за недвижими имоти Aston Chase счита, че над 150 хил. руснаци, които живеят в Лондон, притежават имотни активи, компании и други инвестиции във Великобритания за 8 млрд. паунда.

Но Марк Полак, съосновател на Aston Chase, казва, че богатите руснаци са все по-предпазливи да не попаднат в мрежата от санкции.

„Руснаците не купуват по същия начин и не продават, не непременно защото не искат в някои случаи, а защото вероятно не могат или може би се надяват…мъглата да се вдигне“, отбелязва Полак.

През февруари Великобритания прекрати т. нар. програма „златна виза“ за богати инвеститори, а миналия месец обяви планове за нов законопроект за икономическите престъпления, целящ отчасти да установи собствениците на имоти във Великобритания и да се бори с незаконното финансиране, въпреки че според критиците остават „вратички“.

Хенри Шерууд, управляващ директор на The Buying Agents, съсредоточена върху имоти с начална цена около 5 млн. паунда, казва, че ограничителните мерки са помогнали за разсейването на надеждите, че войната и санкциите може да доведат до голям брой продажби от руснаци на намалени цени.

В началото на войната „имахме хора, които тичаха при нас и питаха: Имате ли руснаци, които продават?“, казва Шерууд.

„По-дискретните не искат да имат нищо общо с тях. Нашите купувачи не искат да бъдат свързвани с продажби на пожар, те не искат да влизат в сделка, която никога няма да се осъществи“, допълва той.
Един руснак, на който не са наложени санкции, не успял да си осигури трима адвокати преди в крайна сметка да намери един, желаещ да му помогне да продаде скъп имот в Лондон, разказва високопоставен ръководител в строителна компания от другата страна на сделката.

Руски наематели, включително студенти, трудно успяват и да преведат средства заради санкциите, което ги принуждава да се оттеглят от пазара в Лондон, казва Марк фон Грундер, директор на компанията Benham & Reeves.

Безпрецедентните западни санкции върху Москва, оттеглянето от Русия на редица западни компании и натискът върху консултантските компании в Лондон да прекъснат връзки с руски клиенти карат някои руски купувачи да се насочват към по-дружелюбни горещи точки за имотите като Дубай или Истанбул.

Полак казва, че един руски клиент се оттеглил от покупката на апартамент в Лондон за 18 млн. паунда, когато руски танкове навлязоха в Украйна през февруари, защото се притеснявал от политическата реторика във Великобритания. Клиентът все още искал дом в Лондон, но намалил бюджета си наполовина, допълва Полак.

Но купувачи от други региони подкрепят пазара в Лондон.

Международните купувачи са съставлявали най-малко една трета от купувачите на имоти на първокласни централни локации в Лондон всяко тримесечие между 2011 и 2019 г., сочат данни на Statista.

Вик Чхабриа, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти London Real Estate Office, специализирана в ново строителство, както и във високи жилищни сгради и луксозни домове, казва, че тефтерът му със срещи бил пълен, като най-голям интерес има от купувачи в Сингапур, Хонконг и Мумбай, готови да инвестират между два и 20 млн. паунда.

Продължителна война, по-строги регулации, растящи лихви, бушуваща инфлация и резки спадове на фондовия пазар може да охладят донякъде този растеж, смятат брокери.

„Имотният пазар летеше в последните две-три години. Тези цикли трябва да се забавят“, отбелязва Гарет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още