IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И европейската прокуратура проверява Борисов

Съжалявам, че българската прокуратура се изложи така, обяви Кирил Петков. Рашков показа документи, за които разследващите твърдят, че липсват

23:30 | 18.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

 

Силни обвинения срещу прокуратурата отправи в петък премиерът на България Кирил Петков часове, след като от ареста бяха освободени бившият министър-председател Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов и PR-ката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. 

Европейската прокуратура проверява в момента бившия премиер Бойко Борисов, съобщи на извънреден брифинг премиерът, на който присъства и вътрешният министър Бойко Рашков.

По този казус работи и европейската прокуратура, сега има паралелна структура, на която ние вярваме много повече, ще има много ясна информация на ниво ЕС как те действат, какви решения взимат и какво са направили“, допълни премиерът.


Иначе в началото на брифинга той обяви, че се укриват документи за повдигане на обвинение, "с които лесно можем да се снабдим".

"Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние на европейската прокуратура".  Според Петков се отричат законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната.

"В България независима прокуратура няма. Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция", допълни премиерът.

Припомняме, че Борисов бе задържан в четвъртък към 20:30 часа. По-късно бяха задържани и бившият финансов министър Владислав Горанов и PR-ът на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Те бяха освободени от ареста по-малко от 24 часа след задържането им, което означава, че към момента не са им повдигнати обвинения. След освобождаването им от държавното обвинение посочиха, че няма достатъчно данни да бъдат привлечени като обвиняеми. 

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че прокуратурата прави изводи за производство, на което току-що е поставено началото и по което не е имало време да се съберат доказателства, защото проверката има за цел да се съберат достатъчно данни, за да се реши да се образува или не досъдебно производство. Събрани са сведения, включително от Васил Божков, саморъчно подписани от него. "Никой не твърди, че тези показания имат качество на показания на свидетел", каза тя. 

„Вместо прокуратурата да заяви пред вас и пред обществото, че ще предприеме действия, тя се постара да обяви на всички, че МВР не е направило нищо“, каза Рашков.

Рашков каза още, че брифингът на прокуратурата е бил "нагласен" твърде късно, за да не могат да реагират, затова и те дават късно пресконференция. Той показа проект на постановление, с което се иска да бъдат повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова. Нещо, което по-рано прокуратурата отрече да са получили в рамките на днешния ден.

Рашков подчера, че МВР използва правомощията си да образува проверки в режим на неотложност, защото "няма основания да вярва на прокуратурата" и това е вариант да се започне производство.

Той обяви, че на пресконференцията на прокуратурата е чул "откровенни лъжи" и показа документи, за които прокуратурите твърдят, че ги няма - става дума за т. нар. предложения за привличане на обвиняеми лица.

По въпроса за Божков и фактите, които изнесе - че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова, "по този въпрос ние сме събрали факти, на които прокуратурата не обръща внимание. Спомняте си също, че преди време прокуратурата оправдаваше своето бездействие с това, че това било защитна теза на обвиняемия Божков, срещу когото имало 18 обвинения - тоест според прокуратурата ако български гражданин е обвинен в престъпление, той няма никакви други права и няма право да бъде пострадал от престъпление. Това е пълен абсурд", допълни Рашков.

"Защо го правят това? Нека да ги отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица, или не, или ги пази вече, откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор. Дали прокуратурата познава своите задължения, или по-скоро търси възможности, за да избегне да търси отговорност от тези лица", попита реторично Рашков. 

И даде директен пример за Горанов. "Преди две години за него има доклад на АДФИ, по който има извод, че по отношение на Хазартната комисия има вреди, причинени на фиска в размер на 550 млн. лева. Тъй като министърът е принципал на тази Комисия, се пита прокуратурата какво е направила в този случай? Потърсила ли е отговорност от Горанов в качеството му на министър? Преди да се снабдим ние с този доклад, АДФИ още миналата година го предаде на прокуратурата", каза вътрешният министър.

Тези доклади на Агенцията представляват писмени доказателствени средства и служат директно в наказателния процес, поясни той.

"В тази преписка, която депозирахме сутринта в СГП, присъства този доклад на АДФИ, и ми е интересно защо прокуратурата категорично заяви, че липсвали каквито и да било доказателства. Това е също една поредна лъжа само и само да се оправдае прокуратурата, че нямало доказателства. Разследването би трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да се съберат доказателства, включително и да бъде разпитан Васил Божков в Дубай - дали върху него наистина е оказван натиск от Горанов, Борисов и Анраудова, и дали е бил изнудван със заплахата, че ще му се вземе част от бизнеса - практика, на която в последните години се нагледахме в нашата страна", каза още вътрешният министър. 

В дома на Севделина Арнаудова са направени снимки, които могат да имат отношение към разследванията, допълни Рашков.

„Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние вярваме, че това няма да бъде така в бъдеще. Ще продължим да се борим и ще направим всичко, което зависи от нас, България да бъде една свободна европейска държава. Битката е започнала и оттук нататък това, което ще се случва – ще работим с всички инструменти на Европа, за да може България да я преместим на следващото ниво“, отбеляза Кирил Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Абе Кико, тъй ще е докато държите Рашо Дамаджаната да ги решава тез неща.Имате две тотални пробойни в тоз кабинет и тва са Корнела и Рашо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
petrg5s
преди 2 години
Тотално осиране на Кирчо и Кокорчо.И инфлация допълнителна ни вкараха,сега и тозо огромен фал.Нямат място вече на политическата сцена балабар с фуражката и дамаджаната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Този е тотален д. Е.. БI. Л.Как Европрокуратурата ще разследва дели за ИЗНУДВАНЕ бе!Абе Бойчо бе! Как може да ви липсва елементарно критично мислене бе!Тарашков размаха някакви листове, които уж били исканията за повдигане на обвинения и като го питат ама къде са им входящите номера ( за да докажат, че са внесени), тоя отговаря - ами нямат щото са копия. Wtf? Тоя лъже бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още