IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 щата призоваха Байдън да спре продажбите на бензинови коли до 2035 г.

Президентът на САЩ трябва да определи ясни стандарти, с които да гарантира, че новите леки коли ще са въглеродно неутрални до средата на следващото десетилетие

16:17 | 21.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Doug Mills/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg

Губернаторите на редица американски щати, включително на Калифорния, Ню Йорк, Масачузетс и Северна Каролина, призоваха президента Джо Байдън да прекрати продажбите на нови бензинови превозни средства до 2035 г., съобщава Ройтерс.

Инфраструктурният план на Байдън на стойност 2,3 трлн. долара предвижда 174 млрд. долара за увеличаване на дела на електрическите превозни средства и броя на зарядните станции в страната, но не посочва крайна дата за постепенното премахване на бензиновите автомобили.

В писмо, изпратено до държавния глава на САЩ, губернаторите на гореспоменатите щати плюс Кънектикът, Хаваи, Мейн, Ню Джърси, Ню Мексико, Орегон, Вашингтон и Роуд Айлънд, призовават Байдън да определи стандарти, с които да „гарантира, че всички нови леки автомобили и лекотоварни превозни средства“ ще бъдат въглеродно неутрални не по-късно от 2035 г. 

Те се аргументират, че "чрез установяване на ясен регулаторен път за гарантиране, че всички превозни средства, продавани в Съединените щати, са с нулеви емисии, най-накрая можем да изчистим въздуха и да създадем работни места".

Губернаторите също така искат Байдън да определи стандарти и да приеме стимули, насочени към премахването на изкопаемите горива при средно- и тежкотоварните превозни средства до 2045 г.

От Белия дом все още не са коментирали писмото.

Въпросните щати и някои законодатели се надяват, че определянето на краен срок за продажбите на бензинови автомобили от страна на Байдън ще ускори преминаването към електромобили. Понастоящем електромобилите представляват едва 2% от продажбите на нови автомобили в САЩ.

Редица американски законодатели призоваха Байдън да последва примера на Калифорния, където щатските власти през септември заявиха, че планират да прекратят продажбите на нови бензинови леки коли до 2035 г. В своята кандидатпрезидентска компания Байдън заяви, че не подкрепя плана на Калифорния за отказ от бензина.

През март група от 71 демократи от Камарата на представителите призова Байдън да установи строги правила за емисиите, за да гарантира, че 60% от продаваните нови леки автомобили и пикапи няма да отделят емисии до 2030 г. Друга група сенатори поиска от президента да определи крайна дата за продажбите на нови автомобили, използващи изкопаеми горива.

Най-големият американски автомобилен концерн General Motors обяви през януари, че си поставя за цел да прекрати всички продажби на бензинови леки и товарни автомобили до 2035 г.

В писмото си губернаторите заявяват, че искат Байдън да повиши стандартите за икономия на горивото, които бяха занижени при президента Доналд Тръмп, и да предостави на щатите „значително финансиране за инвестиции в зарядна инфраструктура“. Те също така настояват за премахване или повишаване на лимитите за данъчен кредит при покупката на електромобили.

Но не всички подкрепят поетапното премахване на бензиновите автомобили.

Рори Гембъл, президент на синдиката на Обединените автомобилни работници, изрази своите опасения относно прехода към електромобили, отбелязвайки, че при производството на електрически превозни средства са необходими по-малко работници, отколкото при двигателите с вътрешно горене. По неговите думи преходът може да навреди на работните места, „ако не бъде осъществен правилно“.

Той смята, че правителството трябва да осигури „стабилен преход към електромобили“, който да създава нови работни места и да осигурява гъвкаво пазарно търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
спрете производството и вноса от еди си коя дата ... не продажбите! Мноооого тъъъпа идея е това с продажбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още