Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

50% от канадците искат депортиране на незаконните мигранти от САЩ

Голяма част от анкетираните не одобряват действията на премиера Джъстин Трюдо

50% от канадците искат депортиране на незаконните мигранти от САЩ

Канадският премиер Джъстин Трюдо (вляво) и американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Почти половината от канадците искат хората, които пресичат нелегално канадската граница от САЩ, да бъдат депортирани, а още толкова не подкрепят как премиерът Джъстин Трюдо се справя с пристигащия поток, показва изследване, проведено от Ройтерс.

Четирима на всеки десет души са на мнение, че пресичащите границата могат да направят Канада „по-малко безопасна“, подчертавайки политическия риск за либералното правителство на Трюдо.

Увеличаващият се поток от стотици търсещи убежище с произход от Африка или Близкия изток, идващи от САЩ, се превърна в спорен въпрос в Канада през последните месеци.

Още по темата

Трюдо е поставен под огромно напрежение заради притока на нелегални мигранти. Това е въпрос, на който той се налага да отговаря всеки път, когато стъпи в парламента. От една страна са опонентите от ляво, които искат повече търсещи убежище да бъдат допускани в страната, и от друга страна са критиките от дясно, които смятат, че мигрантите представляват потенциален риск за сигурността.

Анкетата, проведена между 8 и 9 март, показва, че канадците са също толкова загрижени за незаконната имиграция, колкото американските им съседи. 48% от участниците в допитването подкрепят депортирането на незаконно живеещите в Канада.

По-конкретно запитани за нелегалното пресичане на границата със САЩ, същият дял - 48 на сто казват, че Канада трябва да върне тези хора обратно в САЩ. Според 36% Канада трябва да ги приеме и да им позволи да потърсят статут на бежанци.

Резултатите показват още, че 46% от канадците не са съгласни с начина, по който Трюдо се справя със ситуацията, 37% го подкрепят, а 17% нямат мнение. Изследването показва, че подкрепата за Трюдо намалява, тъй като през януари друго допитване на Ipsos показа, че той получава подкрепата на 51% от съгражданите си, а 41% не са съгласни с неговата мигрантска политика.

В Съединените щати, където президентът Доналд Тръмп бе избран частично заради обещанието му да увеличи депортациите, 50% от американците подкрепят „повече депортации за нелегалните мигранти“, показва друга анкета на Reuters/Ipsos, проведена същата седмица.

 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 8 месеца
я ги глей Канадците кви са популисти и фашисти, как искат да върнат горките Сашовци обратно при Тръмплината, той е напрайл една голяма скара на площада за да сготви американчетата, нали така пишат Сашовскоте медии ..... И са комшиите им дет са им уж ортаци не ги щат, а на нас акъли ни дават как да опитомяваме маймуните и да ги храним ......

Още от САЩ
Републиканците и демократите в двете камари на Конгреса на САЩ са договорили обща версия на данъчната реформа