Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Алтернативни факти от алтернативен свят

Доналд Тръмп изнесе поредното запомнящо се шоу в Белия дом и обяви нова война на медиите

Алтернативни факти от алтернативен свят

Снимка: Ройтерс

Но какво беше това? Момент от разгорещена предизборна надпревара? Покана за разговор с журналисти? Обявяване на нова война срещу медиите?

Американският президент Доналд Тръмп свика в кратък срок и изненадващо проведе пресконференция, каквато Белият дом не познава досега. Прибързани опити за обяснение, твърди атаки, разбъркани фрази, последвани от кратки моменти на сериозен размисъл и бащинско снизхождение.

Последните няколко седмици подкопаха доверието към Доналд Тръмп. Пропаднал пред съда указ за спиране на бежанци и емигранти от няколко страни, непрекъснат дебат за контактите с Русия на вече подалия оставка съветник по сигурността Майкъл Флин, увеличаващи се критики от страна на собствената му партия, опустошителни данни от допитванията до общественото мнение: първите четири седмици на Тръмп в Белия дом представляват неуспех, хаос в комуникацията, критика в собствените редици и безпомощност в министерствата, част от които все още нямат министри. 

Още по темата

Всъщност Доналд Тръмп се надяваше да представи нов член на кабинета си в четвъртък. Но преди това предложеният от него мултимилионер Андрю Пъздър за министър на труда се оттегли неочаквано. Между другото той е наел нелегален имигрант да работи за него като евтин домашен помощник. Това не се прие добре от гласоподавателите, които често страдат от дъмпинг на заплатите и очакват от администрацията на Тръмп подобрение в тази насока, коментира германският Handelsblatt.

Така че на набързо свиканата пресконференция президентът на САЩ представи с няколко думи Александър Акоста като своя нов избор и му пожела леко преминаване през одобрението му в Сената. С това темата за пазара на труда бе счетена за обсъдена. И Доналд Тръмп можеше да се върне към любимата си тема: колко успешен е самият той и защо никой не знае това.

Така се стигна до опит за отчет, който се колебаеше между упорството и готовността за оплаквания. Тъй като медиите така или иначе вече не казвали истината, той бил принуден да се изправи сам и директно към гражданите. Пресконференцията е „събитие за гражданите в присъствието на пресата". Може би след това той и медиите най-сетне ще се разбират по-добре, пояснява президентът.

Въпреки някои негативни събития – спрения от съда указ, съветничка, която по телевизията открито направи реклама за (произвеждания в Китай) моден бранд на дъщеря му, принудителното напускане на съветника по националната сигурност Майкъл Флин, Тръмп бил убеден, че правителството му се намира на пътя към успех. Белият дом вече бил „добре смазана машина", но Тръмп не се хвалил с това и не го доверявал на никого.

За да бъдем точни: „Вероятно никога досега в историята американски президент не е бил толкова успешен за толкова кратко време" като него, казва Тръмп. Той се съобразявал с всички предизборни обещания, указът за имиграцията скоро щял да бъде заменен с нов, потвърди президентът. Той се радвал на доброта и подкрепа от целия свят. Алтернативни факти от алтернативен свят... 

Ако някой от неговите многобройни избиратели в Северна Каролина или в по-бедната индустриална вътрешност на страната беше изгледал внимателно тази пресконфренция, може би трудно щеше да намери причина защо неговият президент е толкова успешен, след като почти нищо от обещанията му не е спазено до този момент. Освен премахването на т. нар. Обамакеър.

По нея действаме бързо, уточни Тръмп. Но все пак 64% от подалите молба за здравни застраховки по модела на Обама през януари 2017 г. са от щати, в които Тръмп спечели изборите. А какво трябва да замени тази застраховка след окончателното ѝ отпадане, не стана ясно и след тази пресконференция.


Последни новини

Още по темата

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
0
 
13
kalendar до: Mavi Goz
преди 10 месеца
Аз написах същото вчера в дневник и получих 30924823094 минуса... Това русофил да си...
1
 
3
 
12
преди 10 месеца
Бахт..и ужаса било това в САЩ :( Откак Тръм дойде им разказа играта :((( Само гадните капиталисти от Уолстрийт дето казваха преди изборите пред медиите, че уж го мразят се радват. Американските чорбаджии и чалгари изедници ;)
1
 
5
 
11
преди 10 месеца
Инвестор подготвят преврат в САЩ ;) Америка се разпада :)))))) Все едно чета апокалиптичните предсказания от преди 10 г. в тема ''политика'' :))))

''Последните няколко седмици подкопаха доверието към Доналд Тръмп. Пропаднал пред съда указ за спиране на бежанци и емигранти от няколко страни, непрекъснат дебат за контактите с Русия на вече подалия оставка съветник по сигурността Майкъл Флин, увеличаващи се критики от страна на собствената му партия, опустошителни данни от допитванията до общественото мнение: първите четири седмици на Тръмп в Белия дом представляват неуспех, хаос в комуникацията, критика в собствените редици и безпомощност в министерствата''
3
 
8
 
10
comet до: Mavi Goz
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
‚Американските медии‘ са срещу Тръмп, защото заради финасовият балон ‚елита‘ (техните собственици) нямат алтернатива (друга освен глобализацията, т.е. обръщане гръб на обикновенните американци и западноевропейци), ... защото при свиване/затваряне следва изпепеляващ финансов срив за западната финансова система (разпад на империята с промяна на статуквото в света).
6
 
11
 
9
Mavi Goz до: majnata
преди 10 месеца
Сутринта на опашката за наливно олио една жена каза, че Сорос и Ротшилд щели да откриват американско посолство във Вашингтон... Щот немало кой да координира Американската пролет срещу Тръмп... хихи...

Още от САЩ
Тръмп подписа Закона за временното финансиране на администрацията