IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси остават под натиск заради търговското напрежение*

Данните за потребителското доверие подкрепят пазарите в началото на сесията

18:30 | 28.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията с ръст, но той е ограничен от търговското напрежение между САЩ и Китай, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 28,99 пункта към стойността си и достига равнище от 25 614,68 пункта, а Visa се представя най-добре. Широкият измерител S&P 500 се повишава минимално с 0,01% до ниво от 2826,05 пункта, като секторът на комуникациите записва най-голям ръст. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 0,13% до равнище от 7648,24 пункта. 

Технологичните компании записват повишение, като книжата на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet поскъпват. Advanced Micro Devices се присъедини към технологичните гиганти, като цената на акциите й записа ръст от над 6%.

Данните за доверието на потребителите в САЩ също повиши нагласите. Този месец то е нараснало до най-високото си ниво от ноември миналата година.

Но притесненията около търговските преговори между САЩ и Китай не позволяват на по-широкия пазар да отбележи по-осезаем ръст. Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник, че САЩ „не са готови“ да сключат сделка с Китай, след което добави, че очаква такава в бъдеще. Тръмп каза още, че китайският внос може „значително“ да се повиши.

Американският президент говори след коментар в китайската държавна осведомителна агенция Синхуа, в който се казва, че Китай не може да се огъне пред американските искания да промени държавната си икономика.

Инвеститорите се насочват към традиционно по-сигурни държавни ценни книжа този месец. Доходността по 10-годишните американски облигации намалява до около 2,27%, което е най-ниското й ниво от 19 месеца. Доходността по 30-годишните американски държавни ценни книжа също се понижава до 2,719%.

„Продължаваме да смятаме, че ще бъде постигнато търговско споразумение, въпреки че може да са необходими много месеци“, казва Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird. “Залогът и за двете страни е твърде висок, за да не постигнат някаква форма на споразумение, тъй като търговска война може да тласне Китай към дълбока рецесия, а президентът се нуждае от силна икономика, за да задържи достатъчно подкрепа за изборите през 2020 г. Засега инвеститорите са предпазливи оптимисти, но сме сигурни, че волатилността на пазарите ще продължи“, допълни Битълс.

На корпоративния фронт книжата на Fiat Chrysler поскъпват с над 8% след новината, че компанията преговаря за сливане с френския автомобилен производител Renault. В същото време цената на акциите на Total Systems Services нарасна с над 4%, след като тя се съгласи на сливане с Global Payments.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,29% към стойността си до ниво от 97,90 пункта. Еврото поевтинява с 0,14% до 1,1176 долара, а паундът записва минимален спад от 0,02% до 1,2673 долара. Спрямо йената доларът запазва равнището си от 109,50 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се представят смесено на фона на притесненията за глобалното предлагане и страховете, че търговският конфликт между САЩ и Китай ще засегне търсенето.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 15 цента до 69,96 долара за барел, като няколко пъти цените надхвърляха 70 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 34 цента до 58,94 долара за барел.

Цената на златото отстъпва от 11-седмичния си връх на фона на засилването на долара. Американските фючърси върху ценния метал отписват 0,5% от стойността си до 1277,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,45 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още