IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси се оцветиха в червено в очакване на сезона на отчетите

Инвеститорите са притеснени от ефекта, който инфлацията има върху бизнеса

23:34 | 11.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските инекси записаха спадове в понеделник, докато Wall Street се подготвя за обявяването на финансовите отчети на големи компании по-късно тази седмица, които могат да подскажат как инфлацията влияе на бизнеса, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 164,31 пункта, или 0,52%, до 31 173,84 пункта. Широкият индекс S&P 500 се раздели с 1,15% до 3854,43 пункта. Технологичният Nasdaq Composite пък спадна с 2,26% до 11 372,60 пункта.

Джак Аблин, основател на Cresset Capital, очаква компаниите да свият прогнозите си, тъй като са изправени пред нарастващите цени, забавянето на растежа и агресивните действия на Федералния резерв на САЩ.

Сезонът на отчетите започва с данни за финансовото представяне на PepsiCo и Delta Air Lines във вторник и сряда, последвани от банковите отчети на JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo и Citigroup по-късно през седмицата.

Акциите на казината Wynn Resorts и Las Vegas Sands поведоха днешните спадове, понижавайки се с повече от 6% всяка. Причина за това са тенденциите за влошаване на Covid ситуацията в Китай, включително едноседмично затваряне на казината в Макао. Шанхай също засече първия си случай на подварианта BA.5 на коронавируса.

„Предизвикателствата с Covid не са просто китайски феномен – случаите нарастват по целия свят, макар че рискът от блокади в САЩ и Европейския съюз остава изключително нисък“, пише Адам Крисафули от Vital Knowledge.

Компаниите от сектора за информационни технологии и комуникационни услуги записаха около 2% спад, водени от понижаващите се технологични акции. Alphabet и Amazon изтриха по 2% всяка, докато цената на акциите на Tesla спадна с 6%. Стойността на книжата на Boeing и Walt Disney се сви с по над 2 на сто, повличайки надолу Dow.

Twitter се раздели с цели 11,3% от цената на акциите си, след като Илон Мъск обяви, че се отказва от сделката за придобиване на социалната мрежа за 44 млрд. долара. Милиардерът изтъкна проблема с броя на ботовете и фалшивите акаунти в платформата и заяви, че Twitter не е била искрена относно това колко реална е активността в услугата. Въпреки това технологичният гигант каза, че е дал на Мъск информацията, от която се нуждае, за да направи преценка.

Wall Street излиза от период на смесено представяне, в който Dow и S&P 500 спаднаха леко, а Nasdaq Composite записа пет поредни дни на растеж. Всички основни индекси имаха седмица, завършила на зелено, след по-добрия от очакваното доклад за заетостта, който излезе в петък и показа, че икономическият спад, който притеснява инвеститорите все още не се наблюдава.

Сега инвеститорите очакват индекса на потребителските цени за юни, който ще бъде публикуван в сряда. Очаква се инфлацията да се ускори над майското ниво от 8,6% до 8,8%, сочи прогноза на Dow Jones.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още