IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Бундесбанк Вайдман ще оглави новия надзорен орган на МВФ

След скандала с участието на ръководителя на фонда Кристалина Георгиева експертна група трябва да преразгледа работните процедури

13:58 | 06.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бившият ръководител на Бундесбанк (германската централна банка) Йенс Вайдман ще следи отблизо спазването на стандартите за почтеност от страна на Международния валутен фонд (МВФ). Фондът назначи Вайдман за ръководител на експертна група за укрепване на институционалните гаранции, предава Ройтерс.

Експертната група трябва да проведе независимо разследване, за да определи как МВФ може да осигури ефективно управление на жалби, включително и на критиките срещу висшето ръководство. Фондът подкрепи своя управляващ директор Кристалина Георгиева в рамките на избухналия през миналата година скандал за манипулиране на данни.

Предисторията на скандала е разследващ доклад на адвокатската кантора WilmerHale, според който се твърди, че висши служители на Световната банка - включително тогавашният ѝ управляващ директор Георгиева - са оказвали „неправомерен натиск" върху служители, за да помогнат на Китай да постигне по-добри резултати в класацията на широко известния доклад Doing Business за 2018 г. По това време Световната банка се опитва да получи подкрепа от правителството в Пекин за значително увеличение на капитала.

Самата ръководителка на МВФ многократно отричаше обвиненията. МВФ стигна до заключението, че наличната информация по случая не позволява да се направят ясни заключения за неправомерни действия от страна на българката.

53-годишният Вайдман се оттегли преждевременно от поста на гуверньор на Бундесбанк в началото на годината след повече от десет години начело на органа. Преди това е работил като съветник на бившия канцлер Ангела Меркел. В края на 90-те години на миналия век икономистът бе служител на МВФ във Вашингтон, става ясно от биографията му на уебсайта на Бундесбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още