Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германия ще има нов централен банкер

Досегашният гуверньор Йенс Вайдман е поискал да бъде освободен от поста си в края на годината

Германия ще има нов централен банкер

Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Bundesbank (германската централна банка) Йенс Вайдман подава оставка след десет години на поста. Вайдман поиска от президент на страната Франк-Валтер Щайнмайер да бъде освободен от поста си в края на годината, съобщи Bundesbank.

„Стигнах до заключението, че след повече от десет години е подходящ момент за започване на нова глава - за Bundesbank, но и за мен лично“, пише Вайдман в писмо до служителите на централната банка. Той не даде по-подробно обяснение на мотивите си.

Още по темата

Гуверньорът на Bundesbank благодари на колегите си от Управителния съвет на ЕЦБ под ръководството на Кристин Лагард. В бъдеще „ще бъде от решаващо значение да не гледаме едностранно на рисковете от дефлация, но също така и да не изпускаме от поглед бъдещите инфлационни рискове“, казва той. 

Той благодари на Управителния съвет на ЕЦБ за „откритата и конструктивна атмосфера в понякога трудните дискусии през последните години“ и подчертава важната, стабилизираща роля на банкерите по време на пандемията, както и успешното приключване на обсъждането на стратегията като важен етап в европейската парична политика. Вайдман посочва, че Bundesbank уверено е включила своите аналитични умения и основни убеждения в наскоро завършения процес на прегледа на стратегията. „Беше договорена симетрична, по-ясна цел на инфлацията. На страничните ефекти и по-специално рисковете за финансовата стабилност трябва да бъде обърнато по-голямо внимание. Умишленото превишаване на инфлацията беше отхвърлено“, продължава Вайдман.

С оглед на бъдещето той посочва, че сега всичко зависи от това как тази стратегия се прилага чрез конкретни решения на ЕЦБ. „Тук ще бъде от решаващо значение да не гледаме едностранно на рисковете от дефлация, но и да не изпускаме от поглед бъдещите инфлационни рискове". Ориентирана към стабилност парична политика ще бъде възможна в дългосрочен план, само ако регулаторната рамка на паричния съюз продължи да гарантира единството на действията и отговорностите, а банкерите спазват мандата си и не се увличат във фискалната политика или финансовите пазари.. „Това остава моето твърдо лично убеждение, както и голямото значение на независимостта на паричната политика“.

Той подчертава, че през годините за него е било въпрос на чест да представя Bundesbank като институция и заедно с колегите си да заема позицията на банката в интерес на стабилна валута, стабилна финансова система, стабилни системи за плащане и сигурно предлагане на парични средства.  Заедно с колегите от борда те са позиционирали германската централна банка  като компетентна и гъвкава институция, която се отнася с уважение към своите служители и действа прозрачно за обществеността.

*Актуализирано в 12,15 часа

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЯЦБ: Не се страхуваме от инфлацията, защото е ниска