IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес лидерите в Латинска Америка очакват стачките да засегнат икономиките

Развиващите се пазари трябва да се справят с непокорната и в някой случаи войнствена работна сила

12:13 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес лидерите в Латинска Америка очакват стачките да засегнат икономиките

Близо три четвърти от бизнес ръководителите в Латинска Америка очакват протестите на работниците да окажат влияние на икономиките в региона.

Това показва глобално бизнес проучване на Duke University и CFO Magazine, проведено в периода 21 май – 6 юни сред 843 респонденти, основно главни финансови директори.

В Латинска Америка 73% от запитаните смятат, че стачките, спирането на работа и другите форми на протест ще засегнат икономиките през следващите 12 месеца. В Африка на това мнение са 50% от ръководителите, в Европа – 22%, в Азия – 10%, а в САЩ – 9%.

Повечето бизнес представители посочват натискът за увеличаване на заплатите и общите икономически проблеми като основна причина за протестите на работниците.

„Развиващите се икономики се борят с намаляло търсене и по-слаб растеж през последните няколко години, а сега бизнесът трябва да се справя и с непокорната и в някой случаи войнствена работна сила“, коментира ръководителят на прочуването Джон Греъм.

Данните от изследването в САЩ сочат, че 38% от бизнес лидерите са по-оптимистично настроени за икономиката през това тримесечие спрямо предходното, а 19% са по-негативно настроени. 47% от запитаните са по-големи оптимисти за собствените си компании, отколкото преди три месеца, докато 21% са по-малки оптимисти.

Очакванията на ръководителите в САЩ са, че компаниите им ще постигнат 4,1% ръст на печалбите през следващата година. В мартенското проучване очакванията бяха за ръст от 7,1%. Капиталовите разходи се предвижда да нараснат с 9,3% спрямо 6,8% през март, а заетостта на пълен работен ден да се повиши с 1,9% спрямо 1,2%, прогнозирани през март. Данните са претеглени с големината на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още