IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Новата данъчна политика може да доведе до бум на инвестициите в САЩ

Според представителя на Фед обаче централната банка може да си позволи да изчака и да види какво ще се случи

19:33 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че данъчната реформа на президента Доналд Тръмп на стойност 1,5 трлн. долара може да подкрепи инвестициите и икономическия растеж в САЩ. Централните банкери обаче могат да „изчакат и да видят“ дали това ще гарантира по-високи лихвени проценти, тъй като инфлацията е слаба, предава Bloomberg.

“Има известна възможност това да подкрепи инвестициите и да ускори растежа“, каза Булард, който предпочита по-облекчена парична политика, за Bloomberg TV. “Ако това се случи, определено ще го взема предвид и ще коригирам политиката в съответствие“.

По време на годишната среща на Американската икономическа асоциация във Филаделфия Булард заяви, че американската икономика се е разширила с около 2,5% или малко повече миналата година.

Миналия месец Тръмп подписа закон за най-мащабната данъчна реформа в САЩ от 30 години, понижавайки данъците за корпорациите и повечето физически лица.

„Донякъде разбирам идеята, че ще има инвестиционен бум от тази данъчна политика“, каза Булард. Той отбеляза, че много компании седят върху купища пари, затова може предполагаемо да увеличат инвестициите, ако пожелаят.

„Като централен банкер, и предвид доста слабата инфлацията, мога да си позволя да изчакам и да видя дали това наистина ще се случи или не“, заяви той.

Булард се противопоставя на допълнителни увеличения на лихвените проценти и е най-големият защитник на облекчена парична политика във Федералната комисия за отворените пазари. Той твърди, че икономика със слаб растеж и слаба инфлация не изисква допълнително затягане на политиката.

Макар че повечето членове на Комисията предвиждат, че затягането на пазара на труда ще повиши заплащането и ще ускори инфлацията, Булард посочва, че безработицата, която вече е на 16-но дъно, не показва значителна връзка с цените през последните години, а инфлацията остава под целта от 2% на Фед.

„Реално не сме постигнали напредък през последните две години към инфлационната ни цел“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още