IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бустерна доза на Pfizer намалява рязко риска от тежко преболедуване

Еискът от влизане в болница заради Covid-19 е по-нисък с 93%, от тежко боледуване - с 92%, а от смърт заради Covid-19 - с 81%

21:39 | 02.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Данни за ефикасността на бустерната доза от ваксината на Pfizer/BioNTech  показват рязък спад на риска от тежко преболедуване малко след нейното поставяне, съобщи Ройтерс.

Данните, обявени от израелското министерство на здравеопазването, бяха публикувани след проверка в медицинското сп. Lancet.

От юли до септември, когато преобладава вариантът Делта, специалистите са проследили повече от 1,4 милиона души, ваксинирани с две дози поне пет месеца преди това. Половината от тях били получили трета доза най-малко седмица преди да бъдат включени в изследването.

При получилите бустерна доза рискът от влизане в болница заради Covid-19 е по-нисък с 93 процента, от тежко боледуване - с 92 процента, а от смърт заради Covid-19 - с 81 процента.

Средната възраст на обхванатите от изследването хора е 52 години. Участниците и в двете групи - получили или неполучили бустерна доза, живеели сходно и здравословното им състояние било подобно.

Изследването не е контролирано рандомизирано и данните не доказват причинно-следствена връзка. Колко продължава защитата, още не е ясно. Никой от участниците не е проследен повече от два месеца, а за половината периодът е бил по-малко от две седмици.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Пари правеха, пари !!!65 млрд приходи само за последната година.И питаш още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
А предните какво правеха, че нещо не ми е ясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Ауу, и нея ще пропусна значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още