IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup отписа 22 млрд. долара заради данъчната реформа в САЩ

Финансовите резултати на американската банка обаче задминаха окачванията на анализаторите

18:15 | 16.01.18 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската банка Citigroup отчете печалба за тримесечието над очакванията на Wall Street, след като потребителският ѝ бизнес е компенсирал по-слабите приходи от търговията с облигации и валута, съобщава Ройтерс.

Кредиторът заяви, че е регистрирал еднократно отписване за 22 млрд. долара заради новата данъчна реформа в САЩ, което е довело до загуба от 18,3 млрд. долара през четвъртото тримесечие до 31 декември.

Макар че се очаква новият данъчен кодекс да донесе дълготрайни ползи за банките с дейност в цял свят, няколко банки на Wall Street заявиха, че преди това ще поемат еднократни отписвания през четвъртото тримесечие.

Най-голямата щатска банка JPMorgan Chase & Co съобщи в петък, че е отписала еднократно 2,4 млрд. долара, основно от международна печалба, натрупана по-рано.

Акциите на Citigroup поскъпнаха с 2,4% до 78,70 долара в предпазарната търговия.

Citigroup, която е четвъртата по големина банка по активи в САЩ, заяви, че очаква да спечели през следващите тримесечия от новия данъчен кодекс, тъй като данъчната ѝ ставка ще спадне до около 25% през 2018 г. от 30% през 2017 г.

Анализаторите очакват Citigroup да се възползва по-малко от новия закон в сравнение с останалите банки, тъй като кредиторът печели около половината от печалбата си извън страната, където корпоративните данъчни ставки като цяло са по-ниски от тези в САЩ.

Коригирана спрямо отписването, нетната печалба е нараснала с 4% до 3,7 млрд. долара. Коригираната печалба на акция възлиза на 1,28 долара и е над средната оценка на анализаторите за 1,19 долара, сочи Thomson Reuters.

Общите приходи са нараснали с 1,4% до 17,26 млрд. долара и също са над оценките за 17,22 млрд. долара. Приходите на подразделението Institutional Clients Group, което включва инвестиционното банкиране и търговията, са намалели с 1% на годишна база заради по-слабата волатилност на пазарите с фиксирана доходност.

Бизнесът на банката Global Consumer Banking, който включва банкирането на дребно и кредитните карти, отчита ръст в приходите от 5,6%, формирайки почти половината от общите приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още