Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones нараства с над 400 пункта в началото на сесията*

Световните пазари се опитват да се възстановят от скорошните понижения, но това може да е краткосрочна положителна тенденция, смята експерт

Dow Jones нараства с над 400 пункта в началото на сесията*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нараства значително в четвъртък, докато пазарът се опитва да се възстанови от скорошните спадове, пише CNBC.

Бенчмаркът се увеличава с 1,31%, или 421,94 пункта, до 32 542,22 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 1,3%, или 51,8 пункта, до 4030,53 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite добавя 1,38% към стойността си, или 157,85 пункта, до 11 592,59 пункта.

Индексът Dow се понижи през последните осем седмици, докато другите два показателя S&P 500 и Nasdaq бележат седем поредни седмични понижения.

Изглежда обаче, че пазарът донякъде се съвзе тази седмица, тъй като инвеститорите се надяват, че инфлацията доближава своя връх - за седмицата индексите Dow и S&P 500 се повишават със съответно 3,5% и 2,5%, а бенчмаркът Nasdaq - с 0,7 на сто.

"Скорошните еднодневни възходи бяха подложени на агресивни разпродажби на следващия ден, заради което ръстовете на световните пазари ще са краткосрочна положителна тенденция", написа в своя бележка Денис ДеБушер от 22V Research.

Цената на златото се увеличава незначително до 1846,5 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,74%.

Секторът на търговията на дребно продължава да отбелязва ръстове и в четвъртък, след като в сряда бе оцветен в зелено. Акциите на Dollar Tree и Dollar General поскъпват със съответно 17,94% и 13,46%, след публикуването на силни финансови отчети на компаниите.

PVH, Ralph Lauren и Ulta също са сред най-добре представящите се компании в индекса S&P 500.

От другата страна е производителят на чипове Nvidiа, чиито ценни книжа изтриват 0,32% от стойността си. Компанията представи по-слаби прогнози от очакваното за второто тримесечие, като стана ясно, че производителят ще забави темпа на наемане на служители.

По-рано през деня друг производител на чипове - Broadcom, обяви, че планира да закупи VMware в сделка на стойност 61 млрд. долара. Това би било едно от най-големите технологични придобивания в историята. Акциите на Broadcom поскъпват с 2,29%, а на VMWare  - с 1,26%.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,48%, или 1,69 долара, до 115,72 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 2,23%, или 2,47 долара, до 112,8 долара за барел.

Данните на министерството на търговията в САЩ показаха, че щатската икономика е започнала годината с по-голямо понижение от обявеното в размер на 1,5% на годишна база. Междувременно друг доклад показа в четвъртък, че новоподадените заявления за помощи за безработни са намалели с 8 хил. до 210 хил. броя в седмицата до 21 май. Медианните прогнози в анкета на Bloomberg сред икономисти бяха за спад до 215 хил.

Представителите на Федералния резерв на САЩ са изтъкнали необходимостта от по-бързи и вероятно от повече лихвени повишения спрямо очакваното, за да се справят с ускорената инфлация, стана ясно от публикуваните в сряда протоколи от последното заседание на регулатора в началото на май.

*Към 17:04 ч. българско време

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Байдън може скоро да обяви вдигане на част от митата върху китайския внос