Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones прибавя над 470 пункта на старта на борсовата сесия отвъд океана*

Технологичният сектор се възстановява от големите разпродажби

Dow Jones прибавя над 470 пункта на старта на борсовата сесия отвъд океана*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват сесията в сряда със силен ръст, а технологичните акции компенсират големите загуби, които тласнаха Nasdaq Composite на територията на корекцията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 475,58 пункта към стойността си и достига ниво от 27 976,47 пункта. Широкият измерител S&P 500 скача с 1,84% и достига равнище от 3393,01 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 1,91% до ниво от 11 054,87 пункта. 

Още по темата

Книжата на Tesla, които записаха най-лошия си ден в историята във вторник, поевтинявайки с 21%, в сряда прибавят 8,5% към стойността си. Apple, която загуби над 6% през предходната сесия, е нагоре с 3,5%.

Двете компании наред с Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook загубиха 1 трлн. долара от пазарната си стойност през последните три дни. И шестте отчитат ръстове в сряда.

Но инвеститори смятат, че ще е необходимо време преди предпазливо връщане на интереса към някои акции.

Движенията на основните индекси в сряда се случват, след като инвеститорите омаловажиха пречките пред коронавирусната ваксина и разочароващите отчети. Цената на акциите на AstraZeneca намалява с 1,6%, след като компанията съобщи, че изпитанията в крайна фаза на кандидата й за ваксина срещу COVID-19 са спрени заради предполагаема сериозна нежелана реакция при участник във Великобритания.

Книжата на компанията за търговия със спортни стоки Lululemon и на платформата за изпращане на съобщения Slack поевтиняват съответно с 8,1% и 14,3%. Загубите се случват, въпреки че двете компании обявиха по-добри от очакванията резултати.

Разпродажбите на технологични акции се задълбочиха във вторник, тъй като инвеститорите обърнаха гръб на компании, които поведоха историческото възстановяване на пазара от коронавирусната рецесия. Спадът тласна технологичния показател Nasdaq надолу с над 10% спрямо рекордния му връх и го постави на територията на корекция.

Според мнозина на Wall Street слабото представяне на технологичния сектор се дължи на притеснения, че оценките са достигнали неустойчиви нива. Въпреки спадовете миналата седмица Nasdaq е нагоре с над 60% спрямо дъното от март.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства до съответно 0,689% и 1,436%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,29% до 93,17 пункта. Еврото поскъпва с 0,4% до 1,183 долара, а паундът прибавя 0,04% към стойността си до 1,299 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,16% до 106,18 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола възстанови част от загубите от предходната сесия, но скокът на случаите на COVID-19 в някои страни подкопа надеждите за стабилно възстановяване на глобалното търсене.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпват с 44 цента до 40,22 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 50 цента към стойността си до 37,26 долара за барел.

Американските фючърси върху златото запазват равнището си от предходната сесия и са на ниво от 1942,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,20 ч. българско време.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея