IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се насочва към четвърта поредна седмица на спадове*

Войната в Украйна засенчи добрите данни от доклада за пазара на труда в САЩ в петък

17:39 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите щатски индекси отбелязват спадове в петък въпреки добрите резултати от доклада за пазара на труда в САЩ, след като войната в Украйна продължава да тревожи инвеститорите, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 1,43%, или 483,29 пункта, до 33 311,37 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отстъпва с 1,55%, или 67,8 пункта, до ниво от 4295,69 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намалява с 1,72%, или 233,1 пункта, до 13 304,85 пункта.

Индексът Dow е напът да отбележи четвърта поредна седмица на спадове.

Wall Street бележи понижения след новините, че руските сили са окупирали площадката на най-голямата ядрена електроцентрала в Източна Украйна, която е и най-голямата в Европа.

Ценовият възход на суровия петрол продължава и в петък – американският сорт West Texas Intermediate поскъпва с над 5% до 113,27 долара за барел.

Доходността по 10-годишните щатски облигации спада до 1,73%. Цената на златото се увеличава с 0,723%, или 14 долара, до 1949,9 долара за тройунция.

Цените на редица акции бележат понижения, тъй като инвеститорите се пренасочват към нетолкова рискови активи. Финансовите ценни книжа, които биха имали полза от по-високи лихви, поевтиняват. Акциите на American Express и на JPMorgan Chase изтриват съответно 4% и 3,20% от стойността си.

Събитията в Украйна помрачават добрите данни от доклада на министерството на труда на САЩ.

Официалната статистика показа, че през февруари има открити 678 хил. нови работни места в САЩ, което е значително повече спрямо очакванията за 440 хил. нови позиции. Безработицата се е свила до 3,8 на сто миналия месец.

Това е последният доклад за пазара на труда преди следващото заседание на Федералния резерв на САЩ, от което се очаква лихвите да бъдат повишени. По-рано тази седмица гуверньорът на финансовата институция Джером Пауъл заяви, че въпреки войната в Украйна и несигурността, която тя предизвиква, ще има лихвени повишения през март.

"Данните от днес показват, че американската икономика е достатъчно силна, за да издържи на бърз цикъл на затягане на паричната политика, несигурността от конфликта [в Украйна] не намалява спешността от затягане“, написа в своя бележка главният стратег в Principal Global Investors Сийма Ша.

Докладът на министерството на труда показа още, че през февруари размерът на заплатите се е увеличил незначително. От една страна, забавилият се ръст може да засили натиска върху домакинствата, но от друга, може да успокои опасенията, че инфлацията ще е устойчива.

Акциите на компаниите в туристическия сектор също поевтиняват. Цената на ценните книжа на United Airlines намалява със 7,72%, тази на Delta Air Lines 4,54%, а акциите на American Airlines изтриват 5,95% от капитализацията си.

Акциите на петролните компании поскъпват – тези на Occidental Petroleum отбелязват ръст от 7,12%, докато на Diamondback Energy добавят 1,87% към стойността си.

Индексът Dow отбелязва понижение от 0,9% тази седмица, докато барометърът S&P 500 отчита спад от 0,5%. Технологичният показател Nasdaq Composite намалява с над 1%.

*Към 17:17 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още