IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Войната в Украйна внесе несигурност, но ще има лихвени повишения

Ще трябва да бъдем пъргави в отговора си към постъпващите данни и променящите се перспективи, смята гуверньорът на Фед Джером Пауъл

22:50 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ все още възнамерява да повиши лихвените проценти, а войната между Украйна и Русия внесе несигурност относно перспективите. За това предупреди гуверньорът на Фед Джером Пауъл в публикуван доклад, предназначен за Конгреса на САЩ, съобщи CNBC.

"Последиците върху американската икономика са изключително несигурни и ще следим ситуацията отблизо“, заяви Пауъл. „Краткосрочните ефекти върху американската икономика от инвазията в Украйна, продължаващата война, санкциите и предстоящите събития продължават да са изключително несигурни“, допълни Пауъл.

"Създаването на подходящата парична политика в тази среда изисква признанието, че икономиката еволюира по неочаквани начини. Ще трябва да бъдем пъргави в отговора си към постъпващите данни и променящите се перспективи“, каза гуверньорът на централната банка на САЩ.

През януари 2022 г. инфлацията в САЩ се е ускори до 7,5% на годишна база. Това е най-високото ниво на индекса на потребителските цени от февруари 1982 г. - връх, който бе очакван от пазара. В същото време покачването на цените надмина очакванията на анализаторите, анкетирани от Dow Jones, които бяха за увеличение в размер на 7,2 на сто.

От няколко седмици насам редица представители на Фед намекнаха, че планират да започнат да повишават лихвите, за да се справят с инфлацията. Пауъл потвърди тази позиция в сряда и заяви, че процесът по озаптяване на бързопокачващите се цени ще включва „увеличения на лихвите“. Централният банкер намекна, че банката евентуално ще започне да намалява притежанията си на облигации.

"Ще използваме нашите инструменти на политиката, за да предотвратим вкореняването на инфлацията, и да подкрепим устойчивото разширяване [на икономиката] и силния пазар на труда“, увери ръководителят на Фед.

„Прекратихме покупките на нетни активи. С инфлацията, която е много над 2%, и силния пазар на труда, очакваме, че ще е подходящо да увеличим целевото равнище на федералните лихви на заседанито ни през следващия месец“, каза Пауъл.

Той заяви, че централната банка на САЩ ще започне да свива притежанията си на активи, след като повиши лихвите.

От избухването на пандемията насам Фед започна да изкупува облигации и ценни книжа, подкрепени с ипотеки, с най-бързия темп някога, с което балансът на банката достигна близо 9 трлн. долара. Пауъл увери, че свиването на този баланс ще стане по „предвидим начин“.

Въпреки това управителят на финансовата институция прогнозира, че все още очаква инфлацията да се забави през годината, заедно с облекчаването на проблемите на веригите на доставки. Той заяви, че пазарът на труда е „изключително затегнат“ и че има силен ръст на заплатите, особено за хората с по-ниски доходи и малцинствата.

Според данните на CME пазарите са в очакване на лихвено повишение след заседанието на Фед, което предстои на 15-16 март, но прогнозите за него са понижени след войната в Украйна. Трейдърите очакват пет повишения от 25 базисни пункта, с което основният лихвен процент ще нарасне от сегашното си ниво от 0-0,25% до 1,25-1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още