IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones скочи с над 500 пункта във втория си най-добър ден за годината

Книжата на банките поскъпнаха на фона на растящата доходност по американските държавни облигации

23:16 | 04.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се повишиха във вторник, след като управителят на Федералния резерв Джером Паулъл сигнализира, че централната банка е отворена за разхлабване на паричната политика, за да спаси икономиката, съобщава CNBC. От страна на Китай и Мексико също дойдоха добри сигнали за международната търговия.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones прибави над 500 пункта към стойността си или 2,06% в най-големия си еднодневен ръст от 4 януари. Технологичният индекс Nasdaq Composite скочи с 2,65%. Акциите, които бяха сериозно засегнати от разпродажбите през миналия месец, със възстановиха във вторник, включително това се наблюдаваше при Apple и представителите на банковия сектор. Широкият показател S&P 500 се повиши с 1,97%.

Джером Паулъл заяви, че централната банка „ще действа по подходящ начин, за да поддържа разширяването“. Той обаче подчерта, че Фед не знае „как или кога“ ще бъдат решени въпросите около световната търговия.

„Ние внимателно следим последиците от развитието на търговското напрежение за икономическите перспективи на САЩ“, каза още управителят на Фед.

Пауъл направи изявлението на фона на нарастващите очаквания за намаляване на лихвите от Фед. CME FedWatch отчита 90% шанс за понижаване на лихвите през септември. Очакванията за второ понижение през декември също са над 80%.

Китайското министерство на търговията съобщи, че „различията и споровете между двете страни“ трябва да бъдат преодолени чрез разговори. От министерството обаче допълниха, че разговорите „трябва да са основани на взаимно уважение, равнопоставеност и взаимна полза“.

Wall Street възприе коментара като знак, че може би страната смекчава острата си реторика от миналия месец. САЩ и Китай повишиха митата върху стоки за милиарди долари през май, като засилиха опасенията от продължителна търговска война.

Администрацията на Тръмп наскоро заплаши и да въведе мита върху целия внос от Мексико. Външният министър на Мексико Марсело Ебрард успя да успокой напрежението във вторник като заяви, че очаква двете страни да намерят общ език по отношение на имиграцията и търговията.

Освен това конгресмените от Републиканската партия обсъждат дали да гласуват за спиране на новите мита върху мексикански стоки, съобщи The Washington Post, като се позова на запознати източници. Според информацията конгресмените са разтревожени от последиците от митата за бизнеса и потребителите.

Книжата на GM и Ford, които може да пострадат от новите мита, поскъпнаха съответно с 5% и 2,9%.

През последния месец акциите пострадаха сериозно, като S&P 500 отписа над 5% от стойността си през този период, докато Dow загуби 4,6%. Междувременно Nasdaq се понижи с над 8% през последния месец.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 2,14%, след като достигна най-ниското си ниво от 20 месеца в понеделник.

Книжата на банките поскъпнаха на фона на растящата доходност. Citigroup, Morgan Stanley и Bank of America отчетоха ръст в цената на акциите с по над 3,5%. Акциите на Goldman Sachs и J.P. Morgan Chase поскъпнаха съответно с 2,8% и 2,6%.

Във вечерните часове еврото се търгуваше с преднина от 0,18% спрямо долара до 1,1261 долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI повишават цената си с 0,34% до 53,43 долара за барел, а сортът Брент – с 1,04%.

Златото поскъпва с 0,23% до 1331 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Коментара ми както винаги точен :)https://***.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskite-indeksi-padnaha-do-12-sedmichno-dyno-283127/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още