IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ExxonMobil инвестира 3 млрд. долара в нисковъглеродни проекти до 2025 г.

Компанията ще се насочи към проекти за улавяне и съхранение на въглерод

13:59 | 02.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer, Bloomberg

ExxonMobil ще създаде ново звено, което ще инвестира 3 млрд. долара до 2025 година в нисковъглеродни проекти, съобщава The Wall Street Journal. Основно петролната компания планира да се фокусира върху улавяне и съхранение на въглерод.

Инвестицията е в размер на 3-4% от годишните капиталови разходи на ExxonMobil.

От години американският гигант се занимава с проекти по улавяне и съхранение на въглерод. Реално така компанията подпомага своя бизнес, защото съхраненият въглерод подпомага увеличаване на добива на петрол и природен газ.

По-късно днес (2 февруари) ExxonMobil ще представи финансовите си резултати за последното тримесечие на 2020 година. Очакванията са за загуба за четвърто поредно тримесечие и отписване на активи за 20 млрд. долара.

2020 година е много тежка в историята на петролния гигант и за първите три тримесечия на годината компанията вече регистрира над 2 млрд. долара загуби.

През последните месеци петролните компании са притиснати от спада на цената на петрола заради намаленото търсене, а от друга страна и от заложените от правителствата на развитите държави климатични цели. По тази причина и в сектора започнаха да търсят идеи за намаляване на своята "зависимост" от петрола.

В Европа петролните компании обмислят участие в зелени електроенергийни централи, биогорива и водород. Shell ще представи своята зелена стратегия на 11 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още