Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед може да повиши прогнозите си за икономиката, докато възраждането ѝ се забавя

Въпреки подобрените икономически показатели напоследък централната банка на САЩ ще продължи да настоява за допълнителна държавна подкрепа

Фед може да повиши прогнозите си за икономиката, докато възраждането ѝ се забавя

Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да приключи по-късно днес своето заседание с малко по-оптимистични прогнози, но и с подновен ангажимент да поддържа ниски основните лихвени проценти, докато най-голямата икономика в света се възстанови от най-дълбоката криза след Голямата депресия, пише Ройтерс.

Двудневното заседание е първото за централната банка на САЩ по новоприета рамка, в която Фед обещава да се стреми към ниво на инфлация над 2%, за да компенсира периоди като сегашния, когато показателят е под въпросната стойност. Стратегията означава, че Фед няма да спре да влива пари в икономиката, дори безработицата да продължи да спада с по-бързи темпове от очакваното.       

Служителите на Федералния резерв не изглеждат готови да превърнат тази рамка в изрично обещание да запазят ключовия овърнайт лихвен процент в текущия си диапазон от 0% до 0,25%, докато не бъдат изпълнени определени икономически критерии. 

Още по темата

Федералният комитет за отворените пазари трябва да публикува своя документ за политика и обобщение на най-новите си икономически прогнози късно тази вечер. След края на заседанието управителят на Фед Джером Пауъл се очаква да проведе виртуален брифинг.

„Очакваме Комитетът да приеме този тип ориентирани към резултатите насоки до края на годината“, пише Луис Александър, главен икономист на САЩ в Nomura, в бележка преди срещата на Фед тази седмица.

Фед може да се облегне на програмата си за изкупуване на облигации като средство за подпомагане на възстановяването на САЩ от рецесията, вместо просто да доставя ликвидност на крехките финансови пазари. Подобна промяна би породила очаквания за продължаване на политиката за лесни пари, без действително да стимулира покупките.

И все пак място за изненади има, смятат анализатори, включително и шанс Фед да предостави по-формални насоки за лихвените проценти или увеличаване на купуването на облигации, което би сигнализирало за по-агресивен подход към икономическия стимул.

Откакто представителите  на Фед за последно се срещнаха в края на юли, икономическите перспективи в САЩ се подобриха до известна степен. Притеснителният сериозен ръст в броя на заразените с коронавирус през лятото отшумява, въпреки че все още съществуват огнища в САЩ, които хвърлят сянка върху икономиката. До момента над 194 хил. американци са починали вследствие на заразяване с COVID-19.

И въпреки че страната успя да възстанови част от изгубените през лятото работни места, голяма част от последните данни показват, че възстановяването се забавя.

Макар обобщението на прогнозите на Фед да посочва по-ниска безработица и по-бърз икономически растеж от очакваното, Пауъл вероятно ще продължи да се придържа към посланието си, че пътят към възстановяването ще бъде дълъг и неравен.

Но дори това буди опасения, тъй като голяма част от вече осигурената държавна помощ за малкия бизнес и безработните в размер на 2,3 трлн. долара вече е изчерпана, а Конгресът не успява да постигне съгласие относно нова инжекция подкрепа.

Пауъл и другите служители на Фед многократно заявяваха, че икономическата вреда от коронавирусната криза ще бъде по-трудна за премахване без нова държавна помощ.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Фаучи - лекарят, който без да иска се озова в центъра на предизборната кампания