IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед призна, че връзката между безработицата и инфлацията е прекъсната

Председателят Джей Пауъл обаче допуска, че при някакво много ниско ниво на безработицата тя може да се възобнови

15:46 | 12.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл призна, че връзката между безработицата и инфлацията е прекъсната, пише Юн Ли за CNBC.

„Връзката между тях бе силна преди 50 години, но вече я няма”, заяви Пауъл вчера по време на изслушване в Банковата комисия на Сената. Той добави, че тази връзка е била разрушена преди поне 20 години и „остава все по-слаба и по-слаба”.

 „В допълнение на това разбрахме, че неутралната лихва е по-ниска, отколкото смятахме, а естественото ниво на безработица е по-ниско, отколкото мислехме. Така че монетарната политика не е толкова приспособителна, колкото приемахме”, посочи гуверньорът.

При двойния мандат на Фед за преследване на пълна заетост и ценова стабилност безработицата е на исторически ниски нива – 3,7% през юни след 3,6% през май, което бе най-ниското ниво от 1969 г. насам. Инфлацията обаче в последните години е потисната, като се задържа трайно под целта на Фед от 2% годишно.

Т.нар. Крива на Филипс, на която разчита централната банка при определяне на политиката си, предпоставя, че със спада на безработицата инфлацията трябва да нарасне, нещо което не се случи през настоящата икономическа експанзия.

 „В крайна сметка би трябвало да има връзка, защото ниската безработица вдига заплатите, което води до по-висока инфлация, но още не сме стигнали до тази точка. В много случаи връзката между двете променливи е много слаба тези дни”, изтъкна управителят на Фед.

Потребителските цени в САЩ се увеличиха с най-силния си темп от година и половина през юни, но скокът не промени пазарните нагласи за намаляване на лихвите от Федералния резерв по-късно през месеца.

Трейдърите калкулират 100% шанс за сваляне на лихвите през юли, отчасти защото инфлацията остава толкова ниска, според CME FedWatch. Изслушването на Пауъл пред Сената също подхрани надеждите за по-евтини пари.

В сряда Джером Пауъл каза, че Фед „ще действа по подабаващ начин”, за да задържи експанзията, след като „насрещните течения” натежават върху икономическите перспективи. Той отбеляза, че бизнес инвестициите в САЩ са се забавили „видимо” напоследък.

На срещата си през юни Федералният резерв снижи инфлационните си очаквания за 2019 г. до 1,5%, спрямо 1,8%, прогнозирани през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Кривата на Филипс е фалшива асоциация базирана на развинтена фантазия на на псевдоучен кариерист, който цели да се издигне или защо не да бъде награден с нобелова награда. Кривата на Филипс е фундаментално погрешна, защото тя разчита на абсурдната идея, че някак си икономическата експанзия, която води до спад на безработицата и ръст на инфлацията причинен от увеличеното търсене заради високата заетост. Тази идея е меко казано безумна и авторът и следва сериозно да се прегледа при лекар психолог. Икономическата експанзия никога не може да причини никаква инфлация, нито дори 100%-авата заетост не може да направи това. Ако в действителност имаме екпанзия увеличеното производство минимум ще задоволи търсенето или дори ще доведе до спад на цените, а не растеж. Кризата на Филипс описва по-скоро надуването на огромен спекулативен балон в широк клас автиви или дори в цялата икономика както е днес. Но балонът не е икономиката обаче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
dddd
преди 4 години
Статията си е добра. Неразбирането ти на същността на кривата на Филипс не означава, че я няма. По същество тя си съвпада с кривата на търсене. При непроменена крива на предлагането ще бачка. Но дигитализацията измества все по-бързо кривата на предлагане. Така колкото по-дефлационно действа дигитализацията толкова по-малко работи Кривата на Филипс. Опитай се да си представиш свят при който цената на енергията пада логаритмично и изкуственият интелект се удвоява за по-малко от година. Когато паметта, изчислителната мощ, комуникациите, енергията и въображението поевтиняват експоненциално всяка година ще имаш голямо дефлационо влияние и изместване на кривата на предлагането. Това е ясно от пет години и не разбирам какво толкова го мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Връзка между безработицата и инфлацията никога не е имало, за да бъде тя някога прекъсвана днес или когато и да било. Тези безумни теории, които намират такава връзка са дело на нео-кенсианци от преди няколко десетилетия и както теориите на всеки последовател на кейнс се оказват погрешни. кейнс много прилича на маркс в това отношение и двамата са напълно провалени идеолози, които тотално не разбират на действителността и вероятно са страдали от някое душевно разтройство, което постоянно е замъглявало тяхната преценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още