Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед: Създават се условия за намаляване на покупките на облигации

Американската централна банка запази непроменена основната си лихва

Фед: Създават се условия за намаляване на покупките на облигации

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Ръководителите на Федералния резерв съобщиха, че трудовият пазар и инфлацията са постигнали напредък към предварителните условия за натискане на спирачките на силната подкрепа за американската икономика, въпреки че делта вариантът на коронавируса създава все по-голяма заплаха за растежа, предава Bloomberg.

Централната банка запази целевия диапазон за основната си лихва непроменен от нула до 0,25% и коригира реториката си, заявявайки, че е обещала през декември да продължи с покупките на активи на стойност 120 млрд. долара на месец до „постигането на значителен допълнителен напредък“ към заетост и инфлация.

„Икономиката постига напредък към тези цели и комисията ще продължи да преценява напредъка на следващите заседания“, съобщи Федералната комисия за отворения пазар в комюнике.

Тя повтори твърдението си, че инфлацията се запазва под дългосрочната цел на Фед от 2%.

Фед съобщи също, че създава два постоянни инструмента за репо сделки. „Тези инструменти ще служат като опора на паричните пазари, за да подкрепят ефективното задействане на паричната политика и улесняване на функционирането на пазара“, съобщи Фед в отделно комюнике.

След новината индексите на Wall Street ограничиха загубите си, доларът поскъпна, а доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши.

Цените на потребителските стоки растат с най-бързия си темп от 2008 г. насам на фона на повторното отваряне на икономиката и възобновяването на разходите на американците след година на блокада. В същото време разпространението на делта варианта на коронавируса разтърсва инвеститорите, които се притесняват, че той може да застраши възстановяването на икономиката.

Гласуването на Федералната комисия по открития пазар е било единодушно. Председателят Джером Пауъл ще даде виртуална пресконференция по-късно днес във Вашингтон.

Както потребителите, така и пазарите очакват повишаване на цените през идните пет години.

От септември м. г. Фед определи сумата на месечните покупки на държавни ценни книжа на 80 млрд. долара, а на обезпечени с ипотека ценни книжа – на 40 млрд. долара, за да помогне на икономиката да се излекува от COVID-19.

Пауъл заяви, че Фед ще започне да говори за това кога и как да ограничи изкупуването на облигации на това заседание. Той също така обеща да предупреди значително по-рано преди вземането на решение за намаляването на покупките.

Някои ръководители на централната банка искат ограничаването на покупките да започне колкото се може по-скоро, позовавайки се на притеснения за финансовата стабилност, включително рязък ръст на цените на жилищата. Те също така твърдят, че Фед трябва да намали покупките обезпечени с ипотека ценни книжа по-бързо от покупките на държавни облигации, защото жилищният пазар вече не се нуждае от подкрепата на централната банка.

Още по темата
Заседанието през юли се случва месец преди годишното заседание на Фед в Джаксън Хоул, щата Уайоминг. Ръководителите на американската централна банка, включително Пауъл, понякога използват събитието, за да сигнализират за промени в политиката. Следващото заседание на Федералната комисия по отворения пазар ще се състои на 21-22 септември.

Ограничаването на политиката за подкрепа на икономиката ще се основава на напредък към постигането на целите на Фед за работните места и инфлацията.

Заетостта се подобри значително през последните месеци, като безработицата намаля под 6%, тъй като се създават повече работни места и повече служители се връщат в работната сила. Но ръстовете не са еднакви за всички американци – безработицата сред чернокожото население беше 9,2%, а сред испаноезичното – 7,4%, през юни.

Макар че инфлацията надвишава значително целта на Фед от 2%, ръководителите на централната банка твърдят, че ръстовете на цените вероятно ще са временни и са стимулирани от категории, свързани с повторното отваряне на икономиката.

Освен това икономисти твърдят, че силното разпространение на делта варианта на коронавируса, който сега е доминиращият щам в САЩ, също може да натежи върху растежа през второто полугодие на тази година.

Вариантите на вируса изпревариха инфлацията като най-големия риск за стабилността на пазара, показа месечно допитване на Deutsche Bank сред пазарни участници.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските инвеститори се въздържаха от големи сделки в петък