Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед възнамерява да се справи с кризата с ниски лихви

Според протокола всички участници в срещата в средата на март са били съгласни, че икономическите перспективи са се влошили значително

Фед възнамерява да се справи с кризата с ниски лихви

Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ очаква икономически срив след кризата с коронавируса и възнамерява да се справи с нея с ниски лихвени проценти. Това става ясно от протокола от срещата на 15 март, която се проведе извън редовните срещи и заради пандемията беше под формата на видеоконферентна връзка.

Още по темата

Повечето от представителите на Фед са се съгласили, че е подходящо за момента да се поддържа лихвен коридор от нула до 0,25 процента, договорен на срещата. Една евентуална промяна ще се обсъжда само ако има увереност, че икономиката се е справила с кризата и че пазарът на труда отново е напът към пълна заетост, предава Ройтерс.

Коронакризата внезапно изпрати американския пазар на труда, който процъфтяваше дълги години, в обратната посока - към масовата безработица. През март бяха съкратени 701 000 работни места извън земеделския сектор. А през втората половина на месеца около десет милиона американци подадоха документи за щатски помощи за безработица.

Според протокола всички участници в срещата на Фед в средата на март са били съгласни, че икономическите перспективи са се влошили значително. Те очакват икономиката да се свие през пролетта. Що се отнася до връщането към растежа, до голяма степен то зависи от това как ще подействат мерките за овладяване на вируса и как бюджетната политика ще помогне за справяне с икономическата криза.

Заради настъпващата криза Фед намали през март на извънредна свия среша основната ставка с две стъпки към нула процента. Освен това банката стартира широкомащабна програма за осигуряване на кредитен приток към домакинствата и компаниите. В допълнение регулаторът разшири и без това обширната си програма за покупки на ценни книжа.

Управителят на звеното на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин очаква САЩ да се потопят в дълбока рецесия. А въпросът за това колко време ще продължи рецесията, зависи от това кога ще се върне потребителското доверие,заяви той в публикация на сайта на Фед за Ричмънд в сряда.

В момента той не можел да си представи, че работното всекидневие ще продължи, преди да намалят броя на заразените. Ето защо очаква завръщането към нормалността през май или дори по-късно.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Доналд Тръмп подписа четири указа в помощ на американската икономика