Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Goldman Sachs: Фискалните перспективи пред САЩ не са добри

Според главния икономист на финансовата институция федералният дефицит ще се увеличи 1,24 трлн. долара (5,5% от БВП) до 2021 г.

Goldman Sachs: Фискалните перспективи пред САЩ не са добри

Снимка: Архив Ройтерс

Фискалните перспективи пред САЩ „не са добри“ и могат да се окажат заплаха за икономическата сигурност на страната при следваща рецесия. Това прогнозира американската банка Goldman Sachs, цитирана от CNBC.

Според главния икономист на финансовата институция федералният дефицит ще се увеличи от 825 млрд. долара (4,1% от брутния вътрешен продукт) до 1,24 трлн. долара (5,5% от БВП) до 2021 г., а до 2028 г. банката очаква сумата да нарасне до 2,05 трлн. долара (7% от БВП).

„Увеличаващ се дефицит и ниво на дълга е вероятно да окаже възходящ натиск върху лихвените проценти, увеличавайки още повече дефицита“, посочи главният икономист на банката Ян Хациус. По думите му, макар банката да не се притеснява за способността на САЩ да се разплащат или заемат, увеличаващият се размер на дълга може да има последици много преди устойчивостта на дълга да стане пречка.

Още по темата

В края на миналата година беше приет пакет от облекчения на корпоративните и индивидуални данъци, двугодишно бюджетно споразумение през февруари и бюджет през март, който увеличи както вътрешните разходи на правителството, така и тези за отбрана.

Очакванията са икономическият растеж да стигне до над 3% през 2018 г., но ускорението по всяка вероятност ще се окаже кратко и държавният дълг ще нарасне до 28,7 трлн. долара до края на фискалната 2028 г., очакват властите във Вашингтон.

Хациус също така заяви, че независимо от това колко дълго ще продължи настоящото разширяване, увеличаването на дефицита и дълга ще доведе до ръст на лихвените проценти, което от своя страна допълнително ще раздуе дефицита.

Според изчисленията на Goldman Sachs покачване от само 1% на бюджетния дефицит ще увеличи доходността по 10-годишните американски държавни облигации с около 20 базисни пункта при пълна заетост на икономиката.

„Изненадите очевидно са възможни и в двете посоки, но ние вярваме, че рисковете се накланят в посоката на по-голям от очакваното дефицит“, допълни още икономистът.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
4
 
3
преди 1 година
Свалиха данъците почти двойно,което намаля постъпленията в хазната.За да
компенсират им е нужен евтин долар.
9
 
9
 
2
преди 1 година
Фискалните перспективи върху европейския съюз са много по-лоши от тези пред САЩ. Очакваме колосален спасителен план за потъващия немски банков сектор, както и за този на Франция и Италия на стойност около 10 трлн. евро.
1
 
28
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Така е.Банкерите генерираха нов дълг,върху стария от кризата 2008 ма година.
И отново се образуваха ценови балони върху акциите,недвижимите имоти ,върху всичко.

Още от САЩ
Търговските надежди донесоха нови силни ръстове на Wall Street