Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Кой е Антъни Блинкен, бъдещият държавен секретар на САЩ?

Проевропеец, франкофон, мултилатериалист, интернационалист, той подкрепя трансатлантическото партньорство и иска САЩ да работят със съюзниците си

Кой е Антъни Блинкен, бъдещият държавен секретар на САЩ?

Антъни Блинкен. Снимка: Pete Marovich/Bloomberg

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън номинира дългогодишния си помощник Антъни Блинкен за държавен секретар. Кой е той обаче и какви ще бъдат отношенията му с Европа – онлайн изданието Politico.eu обобщава най-важното за него.

Проевропеец, мултилатералист, интернационалист

Връзките на Антъни Блинкен с Европа са за цял живот, дълбоки и лични. Той е и един от най-твърдо вярващите в трансатлантическия съюз.

„Казано по-просто, светът е по-безопасен за американския народ, когато имаме приятели, партньори и съюзници“, коментира Блинкен през 2016 г. Той определи Европа като „жизненоважен партньор“ и отхвърли плановете на администрацията на Тръмп да изведе американските войски от Германия като „глупаво, злобно и стратегически губещо. Това отслабва НАТО, помага на Владимир Путин и вреди на Германия, най-важния ни съюзник в Европа“.

По всеки основен външнополитически въпрос - тероризъм, климат, пандемии, търговия, Китай, ядрената сделка с Иран, той повтаря едно и също: САЩ трябва да работят със своите съюзници и в рамките на международни договори и организации.

Блинкен също така разглежда лидерството на САЩ в многостранни институции като съществено. „Все още има ползи, в някои отношения дори по-големи отпреди, за американската ангажираност, за американското ръководство“, коментира той по-рано тази година.

Още по темата

Франкофон

Блинкен говори безупречен френски. Бъдещият топ дипломат се премества в Париж като дете, след като родителите му се развеждат, а майка му Джудит се омъжва за полско-американския адвокат, оцелял от Холокоста, Самуел Писар.

За радост на френските политици, журналисти и всички други пламенни факелоносители на франкофонията, Блинкен винаги е давал множество интервюта на френски език. Той е посещавал двуезичното École Jeannine Manuel в Париж, същото, което е посещавал друг представител на администрацията на Барак Обама - Робърт Мали.

Полусестрата на Блинкен – Лия Писар, която сега живее в Ню Йорк, също има дом във Франция и оглавява борда на Aladdin Project - базирана в Париж организация с нестопанска цел, насърчаваща мултикултурното разбирателство.

Шест години в Сената на САЩ

Блинкен прекара шестгодишен мандат в Сената като един от най-добрите помощници на Байдън. Подобно на много от най-близките съветници на Байдън, първата работа на Блинкен с бъдещия президент е на Капитолийския хълм. Той започва да работи за Байдън през 2002 г. като директор от Демократическата партия на комисията по външни отношения. Байдън беше старши демократ в комисията от 1997 г. до 2009 г., когато стана вицепрезидент.

Тези години дават на Антъни Блинкен здрави връзки с други близки съветници на Байдън, които са работили в Сената, включително Брайън Маккеон и Аврил Хейнс. Най-близкият съветник на Байдън в Сената, дългогодишният шеф на кабинета Тед Кауфман, ръководи президентския преход.

Приказка за две Тонита

Когато Антъни Блинкен е бил на около 5 години, той среща друг Тони – Антъни Лузато Гарднър, син на една от най-близките приятелки на майка му, Даниел Лузато Гарднър. Животът им оттогава върви по паралелни пътища и приятелството им вече датира от половин век.

След като Блинкен се премества във Франция, Гарднър прекарва много време в роднината на майка му – Италия. И двамата учат в Харвард, после и в Юридическото училище в Колумбия, където бащата на Гарднър е професор, а Блинкен е един от най-добрите му студенти. В средата на 90-те години Блинкен и Тони Гарднър работят заедно в Съвета за национална сигурност при президента Бил Клинтън. Клинтън назначава бащата на Гарднър за посланик в Испания, а бащата на Антъни Блинкен - Доналд Блинкен, за посланик в Унгария.

Кариерата на Тони и Тони отново се пресича по време на администрацията на Обама, когато Блинкен служи като главен съветник на Байдън и след това като заместник държавен секретар, а Гарднър служи като посланик в Европейския съюз.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
2
 
5
zelka007 до: KMETA
преди 1 месец
ам'че и там победа , с над 150 000 гласа разлика , потвърдена от съвета в това число и двама републиканци ... както на доста други места ... :)))
1
 
1
 
4
KMETA до: zelka007
преди 1 месец
Ко стана в мичигън утре?
2
 
4
 
3
преди 1 месец
колкото аз мога да си назначавам сега , толкова и Байдън може ... кой е Байдън ?!
6
 
4
 
2
преди 1 месец
професионалистът назначава професионалисти ... а клоунът , дето си отива от бялата къща , беше назначил кухата лейка дъщеря си за съветник , зет си , адвокатът си и пр. кадърници , като него самият ... :))) ... добре , че оттича в канализацията на политиката с над 6млн гласа разлика ...

радикалните тръмписти , така наречените за по благозвучно тръмпанари , леят крокодилски тръмпълзи по форумите ... свиквайте момчета . за радост сигурно twitter ще му остави жив профилът да си църкате и лайквате тръмпизми на воля ... :))) ... докато не го забранят пожизнено след някой расизъм ...
2
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Най-забавно е как се представят мъжете и жените в политиката - мъжете с техните политически възгледи, качества, умения, а жените с изцяло физически белези и неща, които са тотални ирелевантни за позицията, на която са.

Още от САЩ
Светът харесва Байдън, но губи вяра в САЩ