IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на САЩ отмени ветото на Тръмп върху бюджета за отбрана

Според президента на САЩ текстове в законодателния акт дават неограничена мощност за големите технологични компании

09:26 | 02.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Erin Schaff/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Schaff/Bloomberg

Конгресът на САЩ нанесе безпрецедентно унизително поражение на президента Доналд Тръмп, като преодоля с голямо мнозинство ветото му върху бюджета за отбрана за 2021 финансова година, която започна на 1 октомври м.г, съобщават световните агенции.

Сенатът, контролиран от републиканците, прие с над две трети от гласовете бюджета в размер на 740 млрд. долара въпреки "възраженията на президента", предава БТА.

След като Камарата на представителите, контролирана от демократите, стори същото в понеделник, текстът вече е окончателно приет.

Отмяната на ветото се разглежда като остър упрек към президента Тръмп. Той наложи ветото с мотив, че някои разпоредби на законопроекта засягат националната сигурност. Президентът не е съгласен и с разпоредбите за преименуване на военни съоръжения, носещи имената на конфедеративни генерали.

Тръмп, който трябва да бъде наследен от новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари, отговори в Twitter по следния начин: „Републиканският ни Сенат току-що пропусна възможността да се отърве от раздел 230, който дава неограничена мощност за големите технологични компании. Жалко!!!“

Законопроектите, приети от Конгреса, се нуждаят от подпис на президента, за да станат закон. В редки случаи президентът може да избере да наложи вето или да отхвърли законодателството поради някои разногласия в политиката. Законодателите могат да отменят президентското вето и да приемат законопроекти чрез събиране на две трети от гласовете в двете камари на Конгреса.

Според американски военни неприемането на бюджета за отбрана ще застраши оенната готовност и национална отбрана, иберсигурността, благосъстоянието на членовете на американската служба и техните семейства и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още