Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Красен Станчев: Световната икономика ще забави ръста си

Ако бях председател на Европейската комисия, бих въвел едностранна либерализация на търговията на ЕС със САЩ, твърди икономистът

Красен Станчев: Световната икономика ще забави ръста си

Снимка: Pixabay

Световната икономика ще забави своя ръст, а последиците от мерките, които предприе американският президент Доналд Тръмп, ще бъдат тежки. Това заяви икономистът Красен Станчев пред радио „Фокус“.

Той обаче уточни, че все пак действията на Тръмп са изгодни за икономиката на Китай, а могат да помогнат и на Европейския съюз (ЕС), ако общността продължи да либерализира пазара и търговията си.

„Ако всички страни започнат да отговарят на евентуалните протекционистични мерки на правителството на САЩ, то световната икономика вероятно ще забави своя ръст. Това означава загуба на около половин трилион стоки и услуги, които няма да бъдат продадени и съответно ще поскъпне тяхното производство и доставка“, обясни Станчев. 

Още по темата

Той допълни, че последните изчисления на анализатори от САЩ за мерките и тяхното влияние върху икономиката на страната показват, че ако планът на Тръмп бъде осъществен, така, както е предвидено, ще костват разход на американската икономика от около 1 млн. долара за запазено работно място. „Ако бях председател на Европейската комисия, бих въвел нещо като едностранна либерализация на търговията на ЕС със Съединените щати“, добави икономистът.

Той обясни още, че с решенията си Тръмп нарушава международното право и договори.

Исторически е доказано, че от строенето на стени ползи няма, каза още Станчев по повод строежа на стена по цялата граница на САЩ и Мексико

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
На прага сме на глобална рецесия.

Още от САЩ
Новите опасения за Covid-19 сложиха край на ралито на Wall Street