IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико

Предвижда се и увеличаване на ресурсите за граничните, имиграционните и митническите служители

22:58 | 25.01.17 г. 4
<p>
	Американски граничен полицай отваря портал в оградата по границата с Мексико. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американски граничен полицай отваря портал в оградата по границата с Мексико. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико, което бе най-яркото му предизборно обещание, предадоха Франс прес и ДПА.

"Говорим за това от самото начало", каза Тръмп при подписването на указа на кратка церемония в министерството на вътрешната сигурност.

"От днес САЩ си връщат контрола върху границите си", допълни той. "Една страна без граници не е страна", каза президентът.

Той подчерта, че строителството на стена на границата с Мексико ще е от полза както за САЩ, така и за Мексико и ще допринесе за подобряването на отношенията на двете страни, предаде ТАСС.

Освен издигането на стена, в указа се предвижда и увеличаване на ресурсите за граничните, имиграционните и митническите служители, включително увеличаване на броя им, увеличаване на площта на обектите за задържане на незаконни имигранти и гаранции за депортирането им.

"Изграждането на тази бариера не е просто предизборно обещание, това е първи етап на здрав разум за истинско обезопасяване една в момента пропусклива граница", заяви говорителят на Тръмп Шон Спайсър.

Той обяви, че по границата ще се изградят повече центрове за задържане на имигранти, за да е "по-лесно и по-евтино" незаконните имигранти да бъдат задържани, а след това връщани в страната им.

Само пет дни след встъпването си в длъжност новият президент републиканец освен това подписа друг указ за по-строго прилагане на имиграционните закони, по-специално спирането на федерално финансиране за т.нар. "градове-убежища" и щати, които са обявили, че няма да прилагат имиграционното законодателство на страната.

В градове като Сан Франциско местните власти, в които често пъти мнозинство имат демократите, отказват да сътрудничат на федералните власти в действия срещу незаконни имигранти, отбелязва Ройтерс.

Очаква се в близките дни Тръмп да вземе мерки и за ограничаване на законната имиграция, включително чрез ограничаване на броя на бежанците и блокиране на издаването на визи за граждани на редица страни с преобладаващо мюсюлманско население като Сирия, Судан, Сомалия, Ирак, Иран, Либия и Йемен.

Сегашното предложение на Тръмп включва най-малко четири месеца спиране на приема на всякакви бежанци и временна забрана за влизане в САЩ на хора от страни с мюсюлмански мнозинства.

В интервю за ABC Тръмп заяви, че строежът на стената на 3200-километровата граница ще започне до няколко месеца и че Мексико ще възстанови на САЩ "100 процента" от разходите.

Очаква се американските данъкоплатци да поемат разходите по стената, но Тръмп уверява, че Мексико ще възстанови сумата, без обаче да уточни как, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп многократно е казвал, че по границата ще се издигне стена, но говорителят му Шон Спайсър днес заяви, че президентът е наредил изграждането на "голяма физическа бариера".

В момента във Вашингтон е на посещение официална мексиканска делегация за предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Целта й е да подготви срещата между новия американски президент и мексиканския му колега Енрике Пеня Нието на 31 януари във Вашингтон.

Министърът на икономиката Илдефонсо Гуахардо обаче предупреди, че има "червени линии", които не бива да се преминават. Самият Пеня Нието настоява, че страната му няма да плаща за стена по границата й със САЩ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
сега само трябва да накара мексиканците да е платят зада си изпълни обещанието :):):) иначе не се брои !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
хахаха Пеефстрой ще издигне стената и ще прокопае тунелите за нелегалните отдолу. И двете с познатото ни качество :D Пееф ще е гробокопач не само на българския народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
http://***.washingtontimes.com/cartoons/tooning-president-trump/obamas-executive-orders/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Веднага консорциум Мексико Уолл Констръкшънс с основен участник водстрой какво беше да заминава там!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още