IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се пресичат икономическите виждания на Клинтън и Тръмп?

По малко въпроси претендентите за Белия дом са единодушни

17:23 | 08.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Следващият президент на САЩ ще наследи икономика, възстановила се от колапса, с който започна първият мандат на Барак Обама, но и притисната от проблеми, с които бързо трябва да се справи, за да осигури дългосрочната си стабилност, пише в свой анализ БТА.

Рекордно ниска безработица, стабилен темп на растеж, банков сектор, който отново отчита големи печалби и бързо изплаща дълговете си към правителството, солидно вътрешно потребление и здравословна инфлация - Америка сякаш е готова да се изправи срещу предизвикателствата на засилващото се социално неравенство, бързо растящия държавен дълг и все по-ожесточената международна конкуренция.

С икономическите си планове кандидатите на републиканците Доналд Тръмп и на демократите Хилари Клинтън трябва не само да предложат на американците начини за увеличаване на работните места и ускоряване на икономическия растеж, но и да очертаят перспектива за социална справедливост и неувяхваща вяра в американската мечта.

По малко въпроси претендентите за Белия дом са единодушни и едно от тях е необходимостта да се повиши минималното заплащане на труда. От 2009 г. на федерално равнище то е 7,25 долара на час. Клинтън е по-смела с предложение за 12 долара, което в крайна сметка да нарасне до 15 долара. Тръмп, макар да започна кампанията си с изказване, че "заплатите са твърде високи", постепенно се приближи до позицията на демократите, призовавайки за минимално възнаграждение от 10 долара на час, а щатските и местни власти сами да решават дали да определят по-висок минимален праг.

По-високи или по-ниски данъци

Двамата съперници имат противоположни концепции за начина, по който икономическият растеж може да бъде ускорен, за степента, до която държавата трябва да се намесва в икономиката, и за частта от доходите на граждани и компании, която се полага на хазната.

Според Тръмп данъците трябва да бъдат намалени, за да бъдат освободени пари, които след това да бъдат "впрегнати в работа" и по този начин да създадат растеж и работни места.

Хилари Клинтън пък иска данъчни намаления за средната класа и дребния бизнес, но залага на увеличаване на данъците за американците с високи доходи не само в търсене на социална справедливост, но и за да повиши държавните приходи. С тях след това тя предвижда да бъдат финансирани правителствени програми в множество области - от социално осигуряване до инфраструктура.

Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
БИТИЯТ - БИТ, ЕБАНИЯТ ***!Frank Sinatra - My Way Моя път (превод) https://***.vbox7.com/play:05a16f29Президентът Тръмп пребива и бръсне главата на шефа на WWЕ Винс Макмеън (ВИДЕО)http://***.sportlive.bg/timeout/barometer/Prezidentyt-Trymp-prebiva-i-brysne-glavata-na-shefa-na-WWE-Vins-Makmeyn-(VIDEO)-574202.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Тъй малко резултати.. Гласуването в Гуам вече е приключило. От 32000 гласа 71% Клинтън, 34% Тръмп. От 1980 г. насам спечелилия в Гуам става президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още