IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се пресичат икономическите виждания на Клинтън и Тръмп?

По малко въпроси претендентите за Белия дом са единодушни

17:23 | 08.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Съдбоносно единомислие за свободната търговия

Независимо кой ще стане президент на САЩ - Тръмп или Клинтън, бъдещето на свободната търговия няма да е светло. И двамата се противопоставят не само на Транстихоокеанското партньорство (ТТП), което администрацията на Обама подписа с още 11 страни от тихоокеанския регион, но и поставят под въпрос действащото вече две десетилетия Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Мексико и Канада.

За Тръмп свободната търговия и глобализацията са източник на неизчерпаеми злини за американската промишленост, нечестна конкуренция и инструмент за изнасяне на работни места от страната. Според него въвеждането на митнически тарифи от 35% за мексиканските стоки и 45% за китайските ще насърчи американците да купуват американското, а издигането на стена по южната граница на САЩ трябва да спре притока от незаконни имигранти, които пък според него отнемат работни места.

Клинтън го предупреждава за опасните последици, които може да има евентуална търговска война с Китай, включително за конкурентоспособността на страната на световната сцена. Тя обаче също не е поддръжник на свалянето на бариерите пред световната търговия и макар като държавен секретар да подкрепяше ТТП, вече застава срещу него.

"Противопоставям му се сега, ще се противопоставям след изборите, ще се противопоставям като президент", зарече се тя.

Планът й все пак е насочен по-скоро към засилване на производството в САЩ чрез данъчни стимули за компаниите да задържат в страната производствените си мощности, отколкото към забрана за изнасяне на работни места в чужбина.

На този фон изгледите споразумението с Европейския съюз (ТТИП) да бъде сключено при следващия обитател на Белия дом, който и да е той, изглеждат все по-малки.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
БИТИЯТ - БИТ, ЕБАНИЯТ ***!Frank Sinatra - My Way Моя път (превод) https://***.vbox7.com/play:05a16f29Президентът Тръмп пребива и бръсне главата на шефа на WWЕ Винс Макмеън (ВИДЕО)http://***.sportlive.bg/timeout/barometer/Prezidentyt-Trymp-prebiva-i-brysne-glavata-na-shefa-na-WWE-Vins-Makmeyn-(VIDEO)-574202.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Тъй малко резултати.. Гласуването в Гуам вече е приключило. От 32000 гласа 71% Клинтън, 34% Тръмп. От 1980 г. насам спечелилия в Гуам става президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още