IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се пресичат икономическите виждания на Клинтън и Тръмп?

По малко въпроси претендентите за Белия дом са единодушни

17:23 | 08.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Показателен пример за противоречията между кандидат-президентите са възгледите им за бъдещето на данъка върху скъпите недвижими имоти. В момента при наследяване на недвижими имоти на стойност над 5,45 млн. долара хазната прибира 40% от стойността им.

Тръмп настоява данъкът да бъде отменен с аргумента, че след като са плащали данъци цял живот, хората не бива да бъдат облагани и при смъртта си. Клинтън предлага необлагаемата граница да бъде понижена до 3,5 млн. долара, след което да се плаща ставка от 45%.

Това не е единственият удар върху богатите, планиран от кандидата на демократите. Тя иска да въведе т. нар. Правило на Бъфет, според което никой с доходи над 1 млн. долара няма да плаща данъци под 30%, а за доходите над 5 млн. долара се предвиждат и допълнителни 4% данък.

Клинтън планира допълнителните приходи от данъците на най-богатите да бъдат използвани за безплатно университетско образование на младежи от семейства с ниски и средни доходи.

Тръмп се опитва да привлече гласове с щедри обещания за намаляване на данъците на всички граждани и бизнеса (например понижаване на корпоративния данък от 35% до 15%).

Дори при оптимален сценарий обаче, при който парите, спестени от данъци, както предлага Тръмп, се превръщат в икономически растеж, ще бъде необходимо време. Освен това се очаква за едно десетилетие правителството да загуби приходи от 4,4 до 5,9 трлн. долара, според оценки на консервативната организация Tax Foundation.

От друга страна според анализ на левия Tax Policy Centre, данъчните планове на Клинтън би трябвало да донесат допълнителни бюджетни приходи от 1,1 трлн. долара за 10 години, а увеличаването на ставките всъщност ще бъде усетено от незначителен процент американци в най-високата данъчна категория.

Анализатори все пак предупреждават, че повишаването на данъците може да откаже богатите американци да правят инвестиции, което ще бъде спирачка за икономиката като цяло.

Бюджетни планове и инвестиции

Данъчните реформи, планирани от Клинтън и Тръмп, пряко ще се отразят и върху един от най-сериозните проблеми, които ще трябва да бъдат решени през идните години - огромният държавен дълг, за който се очаква скоро да набъбне още повече заради програмите за социално и здравно осигуряване.

Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
БИТИЯТ - БИТ, ЕБАНИЯТ ***!Frank Sinatra - My Way Моя път (превод) https://***.vbox7.com/play:05a16f29Президентът Тръмп пребива и бръсне главата на шефа на WWЕ Винс Макмеън (ВИДЕО)http://***.sportlive.bg/timeout/barometer/Prezidentyt-Trymp-prebiva-i-brysne-glavata-na-shefa-na-WWE-Vins-Makmeyn-(VIDEO)-574202.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Тъй малко резултати.. Гласуването в Гуам вече е приключило. От 32000 гласа 71% Клинтън, 34% Тръмп. От 1980 г. насам спечелилия в Гуам става президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още