IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се пресичат икономическите виждания на Клинтън и Тръмп?

По малко въпроси претендентите за Белия дом са единодушни

17:23 | 08.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Тръмп смело обещава, че ще успее да изчисти 19 трлн. долара дълг за осем години. Той направи и поредица от често противоречащи си изказвания, а после се зарече да ускори икономическия растеж, за да може да започне да изплаща задълженията - нещо, което според всички бюджетни анализатори за момента е невъзможно.

Клинтън по принцип се въздържа да говори за конкретни мерки в тази насока, но често припомня, че когато съпругът й Бил Клинтън напусна Белия дом, остави балансиран бюджет и излишък. Тя е категорична, че новите правителствени програми, които предлага, няма да утежнят бюджетния баланс, а програмите, които планира, са мащабни. За подобряване на инфраструктурата например бившият държавен секретар на САЩ се зарече да отдели 275 млрд. долара още през първите си 100 дни в Овалния кабинет, ако спечели изборите. Парите се предвижда да дойдат от реформата на корпоративния данък.

Тръмп е съгласен с опонент си, че инфраструктурната мрежа на Америка се нуждае от обновяване. Той обеща "програма за трилиони", която ще се финансира от приходи от вдигането на ограниченията за производство на енергия, от частни инвестиции, а проектите ще се изпълняват по-бързо и по-евтино.

Повече или по-малко правила

Възгледите на Тръмп, че държавата трябва в максимална степен да се оттегли от регулирането на икономиката и че пътят към бурен растеж преминава през даването на свобода на бизнеса са особено ясно очертани при идеите му за развитието на енергетиката.

Енергийните регулации, които Тръмп иска да анулира, включват режимите за предоставяне на федерални земи и офшорни зони за добив на петрол и газ, вдигане на мораториума за издаване на нови лицензи за въглищни мини на федерална земя и премахване на правилата за защита на водните пътища и блатата от промишлена дейност.

Тръмп заяви, че иска да премахне и Плана за чиста енергия - амбициозното и оспорвано предложение на администрацията на Обама за намаляване на емисиите на парникови газове от електроцентралите.

Дори "зелената" енергия и борбата с климатичните промени не са пощадени от дерегулаторския му плам. Докато бившият държавен секретар обещава наследеният от Обама план да бъде само основата за разработване на нови федерални стандарти за защита на околната среда и развитие на слънчевата енергия, то опонентът й рядко произнася думите "възобновяема енергия" и се зарича да отхвърли Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, което Вашингтон ратифицира преди броени седмици.

Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още