IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късното завръщане на Байдън

Демокрацията живее от мирния конфликт на аргументите в даден спор

08:48 | 05.11.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS</em></p>

Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

24 часа след затварянето на избирателните секции в САЩ щеше да е много добре да имаме статия с едно от двете заглавия: Или: „Доналд Тръмп е новият стар президент“, или: „Джо Байдън е старият нов президент“. Но, разбира се, в тази година нещата никога не са толкова прости. И така - в САЩ все още се броят гласове. А кой не си спомня водевилното представяне на Тръмп от снощи на сцената на „Белия дом“, докато той изброяваше предимството си щат по щат - и разбира се, тя никога не можела да бъде наваксана.

Да де, обаче опонентът Байдън всъщност завладя щат по щат, включително Уисконсин и Мичиган преди няколко часа. Все още му липсват 17 електора, с които да спечели общо 270 „електора“. А това може да бъде постигнато точно с Аризона (единадесет гласа) и Невада (шест гласа). Пенсилвания (20 гласа) и Джорджия (16 гласа) също са възможни за него в рамките на наваксването в последния момент.

Но и Тръмп все пак може да спечели - или чрез реални избиратели в останалите щати на САЩ, или чрез успешни съдебни дела в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин срещу преброяването на гласовете по пощата. Какво го интересува, че наблюдателите на изборите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) смятат, че твърденията за измами са нереални? Тръмп вика: „Измама!“ И „Спрете крадеца!“ - и в момента се опитва да спечели изборите по втория начин.

“Правихме кампанията си като демократи, но аз ще управлявам като американски президент", обеща Джо Байдън в реч в сряда.

Демокрацията живее от мирния конфликт на аргументите (ако има такива) в даден спор, но и от факта, че всеки може да превключи на две предавки, ако е необходимо. Сега бившият вицепрезидент Байдън се опита да направи точно това: „Кандидатирах се като кандидат на демократите. Но искам да ръководя страната като президент на всички американци. Самото президентство не е партийна институция, а органът на нацията, който представлява всички. Ние не сме врагове”. 

Време е, продължи Байдън, "да се обединим, да се излекуваме, да се съберем като нация". Между другото Байдън постави "рекорд за всички времена" с общо над 70 милиона гласа: Барак Обама достигна предишния връх през 2008 г. със 69,5 милиона.

Цените на акциите на Wall Street се повишиха, защото борсовите участници очевидно харесват комбинацията от президент Байдън и Сенат, все още управляван от републиканците, както показват резултатите от изборите.

А днес все още милиони американци се чудят какво ще се случи с тяхната страна. Какво сториха САЩ и какво им предстои? Интересно е ехото от кореспондентите в Европа.

„Значителна част от Америка не само одобрява стила на управление на Тръмп, но иска още от същото - следователно Тръмп е преминал теста за характер“, пише Николас Рихтер в Süddeutsche. „Идеите на демократите разглеждат избирателите на Тръмп като плашеща атака срещу американската им мечта за дом и пикап“, коментира Матиас Мюлер фон Блуменкрон в Tagespiegel.


Бетина Гаус от своя страна казва в taz: „Ходът на президентските избори в САЩ може да бъде само вода в мелницата на десните популисти - а това са мрачни перспективи”. А Йенс Мюнхрат пише за Handelsblatt: „Тръмп не е индустриална катастрофа в историята, както твърдят неговите противници . Той представлява силна тенденция в политиката”. 

Но и в САЩ има категорични изказвания. "Всички гласове трябва да бъдат преброени. Това не следва да е изречение, което да създава каквито и да било противоречия в една представителна демокрация. Пълно и точно преброяване на гласовете е единственият начин за определяне на волята на хората, които са упражнили правото си на глас, пише в редакционен материал New York Times. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ти внимавай там на опашката за телк , да не ти лепнат вируса , иначе не пречиш , даже е весело с теб ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
А вие защо гласувахте за желев, костов, стоянов, борисов и останалите комунисти, а сте се загрижили за Джо Рушвета... Няма разлика между "синият" комунизъм на сдс и червеният комунизъм на бсп - те са едни и същи. Няма разлика между Джо Рушвета и Тръмп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
"Демокрацията живее от мирния конфликт на аргументите в даден спор "Байдън не е демократ, а неомарксист... Демократите нямат нищо общо с демокрацията, а са най-обикновени социалисти демек като родните ни партии, които всичките са социалистически без изключение. Даже предишният им кандидат за президент Сандърс се възхищава на ссср до ден днешен и е прекарал медения месец в Москва в разгара на студената война.Ясно като бях дял ден е как медиите у нас масово заблужават хората и им представят, че социализмът бил "демокрация" когато дори и на слепите им е ясно, че това не е вярно. У нас има социализъм от западно-европейски тип, няма демокрация или пазарна икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Ами пак ще ги бият като преди. Сега просто ще е по-демократично, някак си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Д.Петков
преди 3 години
И ся като спечели Джо Рушвета, горките нигерчета от "Black Lives Matters" изведнъж ще се окажат безработни, демокрацията вече няма да има нужда от тях. Чак да се притесниш за тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 3 години
много неща си пропуснал.. и на по тъъпи коментари си способен.... дай пак... и с повече концентрация, плам и жар в думите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
еми ако стане тоз се почваме с маски, ковиди, зелени цървки, рептили, влечуги, пeдoфили, Цветанов на власт, война в Укрия и Руслямистана, ше души малките момиченца по косичката, TTIP, Стамбулски Конвенции, Израел в канала, ше има трета, пета десета вирОсна вълна, ваксини на корем ... дан съм пропуснал нешо ? ай айирлия да е ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още