IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Новата помощ няма да струва и един цент

Демократите работят по контра предложение, като пакетът може да достигне 2,4 трилиона долара

22:12 | 25.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Паулъл (вляво) и Манучин по време на изслушването си. <em>Снимка:&nbsp;EPA/Caroline Brehman</em></p>

Паулъл (вляво) и Манучин по време на изслушването си. Снимка: EPA/Caroline Brehman

До 380 млрд. долара от оценявания на трилиони долари пакет за помощи за справяне с коронакризата, който бе одобрен от Конгреса на САЩ, все още не е използвани. Това е цифрата, назована от председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл и министъра на финансите Стивън Манучин в съвместно изслушване пред банковата комисия на Сената във Вашингтон. По думите им парите могат да потекат към домакинствата и бизнеса, ако депутатите дадат зелена светлина.

„Не би струвало и цент допълнително“, казва Манучин, цитиран от Ройтерс. Средствата са част от пакета за помощ от 2,3 трилиона долара, който Конгресът одобри през март. Те все още не са изхарчени, но конгресът ще трябва да одобри освобождаването им за определени цели.

Много икономисти очакват допълнителни парични инжекции за обхванатата от кризата американска икономика. Прогнозите им варират от 500 млрд. до 1 трилион долара. Но нарастващото напрежение между управляващите републиканци и демократите прави малко вероятно двете страни да се споразумеят за нов пакет за помощ преди президентските избори на 3 ноември.

Демократите в Камарата на представителите работят по нова програма за стимулиране на икономиката. Според източници от партийните редици лидерът на мнозинството в Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси сега се стреми към пакет за около 2,4 трилиона долара - което е под 3,5 трилиона долара, предложени от демократите през май. Според запознати пакетът ще включва помощ за авиокомпании, ресторанти и малък бизнес.

Предложението може да влезе за гласуване още през следващата седмица, казва депутатът Ричард Нийл, който председателства комисията за начините и средствата на Камарата на представителите. Не е ясно обаче дали пакетът ще генерира достатъчно надпартиен интерес, за да преодолее разделението между спорещите страни.

"Мисля, че има области на подкрепа. Нека бързо се сбогуваме с неща, за които можем да се договорим", каза Манучин по време на изслушването в конгреса. "Вярвам, че има значителна двупартийна  подкрепа за законодателството, което подкрепя децата и работните места”. 


Предложение на републиканците за 300 милиарда долара бе спряно в Сената по-рано този месец; демократите заявиха, че предложението е недостатъчно, за да отговори на нуждите, създадени от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още