IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Материал по-тънък от човешки косъм може да реши проблема с емисиите

Разработката на Osmoses използва въглерод и водород за своята тънка мембрана, която може да улови нежеланите молекули, използвайки с до 60% по-малко енергия

20:40 | 05.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Мембрана, по-тънка от човешки косъм, може да намали въглеродните емисии от индустрията, например при горенето на природен газ. Разработката е на стартъпа Osmoses, спечелил финансиране от Масачузетския технологичен институт, пише Bloomberg.

Днес фирмите използват енергийно интензивна техника, за да разделят емисиите си и да филтрират веществата, сред които и метанът, отделящ се при горенето на природния газ. За да получат нужната за процеса енергия (топлинна), компаниите разчитат на изкопаеми горива, които допълнително емитират вредни за атмосферата газове.

Проучване още от 2016 година показва, че филтрирането на молекули отговаря за около 15% от енергийното потребление и 16% от въглеродните емисии в световен мащаб. Филтрирането на метан е от съществено значение за около 13 хил. химически завода и газови централи в САЩ.

Разработката на Osmoses използва въглерод и водород за своята тънка мембрана, която може да улови нежеланите молекули, използвайки с до 60% по-малко енергия. В материала могат да бъдат направени канали с дебелина от 1/100 000 от човешкия косъм, чрез които да бъдат филтрирани емисиите и улавяне вредните газове, уточняват от Масачузетския технологичен институт (MIT).

По този начин може да се повиши устойчивостта на съществуващите съоръжения - например горящи биогаз или водород, разказва изпълнителният директор на компанията Франческо Мария Бенедети.

На сайта на компанията е отбелязано, че технологията им може да подпомогне улавянето на емисии и да намали разходите за съхранение на въглерод с 50%.

Ограничаването на въглеродните емисии е от ключово значение за борба с климатичните промени. Много държави по света обвиха, че ще работят за нулеви емисии до 2050 година. ЕС има и амбициозна междинна цел за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 година.

Преди ден Osmoses привлече финансиране в размер на 3 млн. долара, което е повече от първоначалните очаквания. Тези пари ще бъдат използвани за изработване на прототип на материала, който да бъде използван в реалното производство. Целта е до края на 2023 година мембраната да бъде инсталирана в промишлеността. 

Първоначално ще бъде използвана за газови мощности и очакванията са, че новият материал може да помогне за ограничаване на емисиите въглероден диоксид.

До този момент компанията притежава лабораторен прототип, който е тестван в различни съществуващи системи, при различни температури и метеорологични условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Rrrrrr1
преди 2 години
Да ме извинява автора на тази статия!!! Каква е тази глупост "при изгарянето на природен газ се отделя метан"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
абе спамер , ти нали изнесе "бизнеса" си в чужбина ... аре у лево ттролле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
grainis
преди 2 години
Една-единствена Вертикална Ферма за Бамбукова Биомаса - horti-energy.alle.bg поглъща повече СО2 от дневните емисии на Марица-Изток 1 и 2 взети заедно . Няма нужда да се гърбим да правим най-тънкия материал в света за да ловим молекули - отдавна известното Молекулно СИТО - и после къде ще си ги завираме въпросните молекули след като ги уловим ? Докато Бамбуковата Биомаса може да складира за десетилетия Хиляди Тонове СО2 и други вредни газове в различни CCUS Материали като биополимери, влакна, пулпове, структурни и строителни профили и панели, и много други, при това на Себестойност, близка до НУЛА - https://bamboo-biomass.alle.bg . Говорил съм с лабораторията в Манчестърския където взеха Нобел за Графена през 2010 г - ( въпреки че откривателят му всъщност е китаец ) - те бяха разработили такова сито от графен още преди години, но не го внедряват, защото цената му е безбожна . Бързорастящата Бамбукова Биомаса си остава, и вероятно ще бъде и занапред, най-простата, ефективна и евтина технология за улавяне, складиране и утилизиране ( CCUS ) или Секвестиране ( sequestration ) на СО2 . Както и за производство на възможно най-евтиното С-Неутрално Гориво за пълна замяна на въглищата в ТЕЦ-овете - https://nula-energia.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
ами е , с дядя вова се организирате и в градинката му правите едно блато с водорасли и почвате да продавате зелени кредите на газпром , нали саша милер ви е дружка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
И сега има машшшини и съоръжения с водорасли, които усвояват въглероден двуокис 10 и повече пъти повече от дърветата !!! Ноооооо... за тях не се говори - защото ако навлязат в употреба, ще излезе, че хората и икономиките могат да си бичат природен газ, а и въглища (с необходимите пречистващи системи) колкото си искат - и зеленашаската мафия ще фалира !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още