IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да помръкне соларната индустрия в САЩ след края на субсидиите?

Американските производители на слънчева енергия масово се презапасяват с панели преди изтичането на крайния срок за данъчни кредити

20:48 | 19.07.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големите американски производители на соларна енергия се запасяват с панели, за да могат да продължат да се възползват от 30-процентния данъчен кредит, за който Вашингтон предвижда поетапно прекратяване от следващата година. Това е стратегия, която може да навреди сериозно на дружествата, ако проектите не възвърнат инвестициите или цените на панелите се понижат значително, съобщава Ройтерс.

Duke Energy, 8minute Solar Energy и подкрепяната от Shell Silicon Ranch са сред онези компании, които работят усилено за получаване на пълната субсидия, предоставяна на дружества, започващи строителство или изразходвали 5% от капиталовите си разходи за соларни проекти до края на 2019 г.

Базираната в Северна Калифорния Duke например планира да поиска максималния размер на кредита, еквивалентен на панели с общ капацитет от 2 гигавата. Това ще е достатъчно да захранва 380 хил. домакинства, въпреки че някои от тези проекти няма да успеят да бъдат пуснати в експлоатация до края на годината. 

Мандатите за чиста енергия в много от щатите и натискът върху компаниите да изоставят замърсяващите енергийни източници са вдъхнали увереност в Duke, че може да възстанови вече направените инвестиции, споделя Крис Фалън, вицепрезидент на звеното за възобновяема енергия към компанията.

„Знаем, че някъде там има клиенти, само не знаем кои са те все още“, добавя той.

Китайската компания Trina Solar е изчислила, че около 20% от сегашното търсене на слънчеви панели в САЩ се стимулира от данъчните условия.

Консултантското дружество Wood Mackenzie прогнозира, че разработчиците ще запазят близо 31,2 гигавата от слънчеви инсталации в САЩ, което отговаря на близо 30 млрд. долара инвестиции в следващите години, за да увеличат максимално своите данъчни кредити.

Рисковете на стратегията

Соларните компании могат да имат проблеми с инвентара, ако търсенето на слънчева енергия в САЩ намалее или ако настоящите технологии бързо остареят.

Тези компании също така плащат авансово за панелите на фона на надпреварата за спазване на крайния срок до края на годината, след който данъчните кредити ще започнат да изчезват. Цените на соларните модули са се увеличили с повече от 10% спрямо първите месеци на годината, сочат данни на Wood Mackenzie.

Това е сериозно отклонение за промишлеността, която се радваше на стабилен спад при цените на панелите, благодарение на подобренията в ефективността и евтиния азиатски внос.

"Съществува определен риск", но "все още си струва да се направи", споделя Том Бътгънбач, главен изпълнителен директор на 8minute Solar , която изгражда големи слънчеви електроцентрали в югозападната част на САЩ.

соларна соларна

Действай сега

Премахването на данъчния кредит за инвестиции е основна промяна за една индустрия, която разчита на тази помощ, за да стимулира растежа. След въвеждането на данъчния кредит през 2006 г., соларните инсталации в САЩ са се увеличили с повече от 50% годишно, според данни на Асоциацията на индустриите за соларна енергия (SEIA).

Свиващите се разходи позволиха слънчевата енергия да се конкурира с енергията, генерирана от изкопаеми горива. SEIA предприе тази седмица лобистки натиск за запазване на кредита с писмо до Конгреса. Демократите в Камарата на представителите и в Сената подкрепят удължаването на субсидията.

Чак Грасли, републиканският председател на финансовия комитет на Сената, който се занимава с данъчните въпроси, се противопоставя на удължаването. Дългогодишен поддръжник на кредитите за вятърна и слънчева енергия, Грасли обеща на критиците срещу субсидиите през 2015 г., че няма да има ново удължаване.

Ако все пак му бъде позволено да се задържи, данъчният кредит ще спадне до 26% през 2020 г., като годишното понижение ще бъде до 2022 г. Тогава то ще се установи на постоянните 10% за комунални и търговски проекти и ще бъде премахнат за жилищните системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Всичко в развития свят ще помръкне след края на субсидиите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
King coal rules in Japan as power utilities in thrall to low-cost fue===https://***.reuters.com/article/us-japan-lng-coal/king-coal-rules-in-japan-as-power-utilities-in-thrall-to-low-cost-fuel-idUSKCN1U62YA?fbclid=IwAR3bUzcJGQhXMJD5jzKen3aOudtTWU57YSVArJXkHgvfdrY0k-VJDb5Ncqs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още