Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Очакваните ходове на големите централни банки

След смяната на председателя на Фед може да имаме едно допълнително вдигане на лихвите в САЩ тази година, коментира експерт

гледано: 1804   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Последното заседание на Федералния резерв не изненада с нищо. Фед не взе решение да вдига лихвите, което бе напълно очаквано. Пазарите очакват следващото вдигане на лихвите да се случи през март. Това каза Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП, в предаването Invest/Or? на Bloomberg TV Bulgaria.

"Единственото ново, което научихме от заседанието, е, че Фед вече има по-високи очаквания за инфлацията през 2018 г. По-песимистичната реторика отпреди няколко месеца вече е изчистена".

Фед очаква през следващите няколко месеца инфлацията да се стабилизира около целта от 2%, каза Вулджев. "Това значи, че занапред би трябвало да продължи с вдигане на лихвите по план и би трябвало да има поне още три повишения на лихвите през 2018 г.".

"Тази промяна в реториката провокира известна промяна в прогнозите на някои анализатори. Някои очакват, че след смяната на председателя на Фед може да имаме едно допълнително вдигане на лихвите тази година".

Септември е най-вероятният срок за прекратяване на програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ), защото тогава трябва да изтече настоящият кръг на количествени улеснения, добави гостът.

"Най-логично е точно тогава да се сложи край. Няма никакъв смисъл количествените улеснения да продължават повече, при положение че икономиката расте с предкризисни нива".

"Даже според някои анализатори ЕЦБ се забави твърде много с прекратяването на количествените улеснения и повишаването на лихвите, защото при една криза през някоя от следващите години ЕЦБ няма да има толкова голям марж за маневриране по отношение на паричната политика, за разлика от Фед, който доста по-рано започна да вдига лихвите".

Ще има ли изненади от новия гуверньор на Фед? Как можем да тълкуваме слабостта на долара? Каква е разликата между златото и среброто като алтернативни инвестиции? Какви са факторите, които могат да повлияят на динамиката на цените на златото и среброто? Какво да очакваме от пазара на криптовалути през 2018? Повече вижте във видеото.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
2
 
1
преди 1 година
При пренебрегването на вредното влияние от въведената парична единица, както да работи Централната банка нараства опасността за катастрофална стопанска криза.
Централните банки нямат необходимите права за защита срещу вредното влияние от въведената парична единица. Необходимо е достатъчно време и тук представената истина ще е обществено призната.

Още от САЩ
Пенс призова страните от НАТО да харчат повече за отбрана