IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: BP ще плати 20,8 млрд. долара обезщетение за петролния разлив

Ищците не трябва да доказват изрично, че загубите им причинени от аварията от 2010 г., а не от други причини

09:48 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Екипи проверяват щетите от разлива през 2010 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Екипи проверяват щетите от разлива през 2010 г. Снимка: Архив Ройтерс

Британската петролна компания BP ще плати в продължение на 16 години обезщетение на пет американски щата в размер на 20,8 млрд. долара за петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 година, предаде AP.

Извънсъдебното споразумение между страните бе постигнато през юли миналата година, но сега бе потвърдено от федерален съд в Ню Орлиънс.

От общата сума само заради нарушаването на Закона за чистота на водите се падат 5,5 млрд. долара, уточни съдията.

BP оцени разходите, които е направила за ликвидиране на аварията, нейните последици, воденето на съдебни дела и компенсации на пострадалите, на над 53 млрд. долара. 



През декември миналата година Върховният съд на САЩ потвърди без изменение предходното решение на съдебни инстанции в страната, че у BP е основната отговорност за разлива на петрол в Мексиканския залив през 2010 година.

Най-висшият съд на страната отхвърли всички твърдения на компанията, която настояваше, че Федералният съд в Ню Орлиънс (Луизиана) неправилно тълкува споразумението за уреждане и всъщност е наредил на компанията да компенсира спрямо инфлациите дори и малки претенции на жалбоподатели. BP, по-специално, искаше от съда да провери внимателно дали за всички ищци и е установено, че загубите, заявени от тях, са причинени от аварията от 2010 г., а не от някои други причини.

Въпреки това съдът в Ню Орлиънс постанови в средата на ноември същата година (Върховният съд потвърди в понеделник присъдата, б. ред.), че в извънсъдебното споразумение за уреждане на претенциите с BP не е упоменато, че ищците трябва да доказват, че са пострадали директно заради инцидента. Те просто трябва да представят доказателства, че доходите им са намалели в рамките на три до осем месеца след инцидента.

Припомняме, че през април 2010 година на платформата Deepwater Horizon, с която компанията добиваше петрол от кладенеца Macondo, избухна взрив, при който загинаха 11 души. Започналото изтичане на петрол от кладенеца бе спряно цели три месеца по-късно, а според местните власти във водите на Мексиканския залив са попаднали 4,9 млн. барела петрол. Аварията бе най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ.  Бедствието навреди сериозно на риболова и доведе до промени в правилата за сигурност и действията при извънредни ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още