IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите на най-големите американски банки повлякоха Wall Street надолу*

Анализаторите очакват разнороден сезон на отчетите в САЩ

17:48 | 13.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните щатски индекси започват сесията в петък с понижения, след като някои от най-големите американски банки обявиха смесени резултати за второто тримесечие, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 14,33 пункта, достигайки ниво от 24 910,56, като 3M е най-добре представящата се компания в индекса, а McDonald’s изостава.

Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 6,38 пункта до ниво от 2 792,38 пункта на фона на пониженията при финансовите компании и телекомите.

Технологичният измерител Nasdaq Composite също започва сесията на червена територия със спад от 15,60 пункта до ниво от 7 808,15 пункта.

„Смесената, макар и скромна, реакция тази сутрин на съобщенията за печалбите на трите най-големи банки в Америка изглежда предвещава разнороден сезон на отчетите“, казва Джеръми Клейн, главен пазарен стратег във FBN Securities.

“Но ако компаниите успеят да задържат изключително високите си прогнози за печалба за следващите няколко тримесечия, тогава пазарите ще се радват на силен попътен вятър зад гърба си“, допълва той.

JP Morgan Chase обяви по-добри от очакванията печалби и продажби, след като приходите й от търговия нараснаха с 13% през второто тримесечие на годишна основа. В същото време Citigroup съобщи за по-добра от очакваното печалба, но по-слаби приходи от прогнозите за тримесечието. Книжата на JP Morgan леко поскъпват, докато тези на Citgoup губят над 1% от стойността си.

Wells Fargo обаче не успя да отговори на очакванията за печалбата и приходите си, тъй като големият счетоводен скандал продължава да се отразява на компанията. Банката съобщи, че платени данъци на стойност 481 млн. долара също са подложили резултатите ѝ на натиск. Акциите на банката поевтиняват с 3% в началото на борсовата търговия.

До момента малко над 5% от компаниите, включени в индекса S&P 500, са обявили резултатите си за второто тримесечие. Те са постигнали ръст на печалбата от 16,37%. Но анализатори, анкетирани от FactSet, очакват печалбата за второто тримесечие да нарасне с 20%.

Щатските индекси са напът да отбележат силен седмичен ръст, като Dow, S&P 500 и Nasdaq добавят над 1% към стойността си в този период.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски ценни книжа намалява до 2,838%, докато тази по 30-годишните американски ценни книжа отбелязва спад до 2,938%.

Очаква се Федералният резерв да публикува новия си доклад за паричната политика, а идната седмица председателят на Фед Джером Пауъл ще бъде изслушан от Комисията за финансови услуги в Камарата на представителите и от Банковата комисия на Сената.

Цената на златото се понижава с 0,44% до 1,241,24 долара за тройунция – най-ниското равнище от 20 юли 2017 г., на фона на поскъпването на долара след смекчаването на търговското напрежение и слабото търсене на ценния метал заради очакванията за по-високи лихви в САЩ.

Цените на петрола се възстановяват от по-ранните си понижения в петък, но се очаква да отбележат втора поредна седмица на спад, след като либийските пристанища възобновиха работа, а Иран може да продължи да изнася суров петрол въпреки американските санкции.

Цената на петрола сорт Брент намалява с 8 цента до 74,37 долара за барел, като се насочва към седмичен спад от около 3%. В същото време американският лек суров петрол WTI поскъпва с 16 цента до 70,49 долара за барел, но все пак вероятно ще отбележи седмичен спад от около 4%.

На валутните пазари курсът на еврото спрямо долара достигна най-ниското си ниво от осем дни насам до 1,1627 долара, докато доларовият индекс спрямо кошница от основните валути приближи най-високото си ниво от десет дни насам.

*Материалът е актуален към 17 ч . българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още