Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пазарът на легализирана марихуана в САЩ ще надхвърли 7 млрд. долара през 2016 г.

Ръстът се дължи основно на продажбата на канабис за удоволствие, законна в четири щата

Пазарът на легализирана марихуана в САЩ ще надхвърли 7 млрд. долара през 2016 г.

Снимка: архив Ройтерс

Очаква се пазарът на легализирана марихуана в САЩ да нарасне до 7,1 млрд. долара през 2016 г., сочи доклад на New Frontier и ArcView Market Research. Това представлява ръст от 26% спрямо миналата година, дължащ се до голяма степен на продажбите за удоволствие сред възрастните, твърдят консултантските компании, цитирани от Forbes.

Легализираните продажби на марихуана за удоволствие сред възрастни са достигнали 998 млн. долара през 2015 г. спрямо 351 млн. долара през 2014 г. - ръст от 184% на годишна база.

Щатите, които са легализирали изцяло марихуаната, отчитат сериозни приходи заради „зелените“ данъци, като щатът Колорадо е събрал около 70 млн. долара през фискалната 2014-15 г. Това е почти два пъти повече от данъците, събрани от продажбата на алкохол. Очаква се Колорадо да прибере 135 млн. долара от данъци и лицензионни такси за продажба на канабис през фискалната 2015-16 г., твърди ArcView. Докладът използва разходите на потребителите за купуване на канабис за медицински нужни и за удоволствие, а не оценките за продажба на дребно, за да достигне до тези данни.

Редица известни лица от шоубизнеса инвестират в индустрията, включително кънтри певецът Уили Нелсън и рапърът Снууп Дог.

Марихуаната за уводолствие е законна само в четири щата – Аляска, Колорадо, Орегон и Вашингтон, както и в столицата Вашингтон. Двайсет други щата са легализирали медицинската марихуана, макар че достъпността варира. 16 щата, основно на юг са легализирали канабиса тип CBD. Този вид е непсихоактивен канабиноид с редица медицински приложения, най-вече за третиране на нелечими гърчове при децата.

Още по темата

Колко голям реално е американският пазар на марихуана? През 2010 г. професор Джефри Майрън от университета Харвард прави твърде консервативната оценка, че целият пазар на марихуана в САЩ, включително щатите, в които употребата им не е разрешена, възлиза на 14 млрд. долара.

Същата година CNBC представя оценка, според която пазарът е между 35 и 45 млрд. долара, базирайки се на информация на USDA, национално проучване по използването на наркотици и данните за употреба на тютюн.

Използвайки оценката на Майрън, данни за данъка върху продажбите и данни от администрацията за злоупотреба със субстанции, консултантската компания Nerdwallet през 2013 г. изчислява, че САЩ ще печелят по 3 млрд. долара от държавни и местни данъци годишно, ако марихуаната се легализира в цялата страна.

В интервю за Der Spiegel Майрън казва, че легализирането на канабиса и други наркотици може да донесе на САЩ дори още по-големи приходи.

„Ако легализират някои наркотици, САЩ може да спестява между 85 и 90 млрд. долара годишно. Около половината от тази сума се харчи по сегашната политика срещу наркотиците, а другата половина се губи от данъци, които даден щат би наложил върху легализираните наркотици“, каза Майрън за изданието.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

7
 
3
 
3
преди 4 години
Не.но.рм-ал-ни.ци!
Дотам ли са я закъсали, че да легализират наркоманията и да изчисляват приносът и към икономиката?
А защо така умело премълчават фактите, че наркомана не е работоспособен или производителен и колко милиарда ще струва това на икономиката и здравеопазването? Какво поколение ще отгледат и възпитат друсащи се родители?
1
 
0
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
За превъплащение ***-човек и обратно става дума.
5
 
1
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Говори се ,че благодарение на труда *** е станала човек,а благодарение
на марихуаната и другите наркотици човекът ще стане пак ***.Тоя на
снимката май вече е станал.

Още от САЩ
Sycamore Partners обмисля придобиването на J.C. Penney