IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Caterpillar е спаднала с по-малко очакваното

Компанията очаква силни продажби на годишна основа през това тримесечие благодарение най-вече на индустриите в строителството

18:13 | 29.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Caterpillar Inc. за четвъртото тримесечие надмина очакванията на анализаторите, след като бе подновен интересът към нейните емблематични жълти машини. Компанията заяви, че очаква силни продажби на годишна основа през това тримесечие благодарение най-вече на индустриите в строителството.

Най-големият в света производител на строително и минно оборудване публикува коригирана печалба за четвъртото тримесечие от 2,12 долара за акция, показват данните в петък,  цитирани от Bloomberg. За сравнение средната прогноза на анализатори за Bloomberg бе 1,45 долара. Продажбите също са над очакванията, но все още са под тези отпреди година.

Акциите на Caterpillar изпратиха едно от най-силните си тримесечия от три години насам на фона на надеждите за възстановяване на търсенето за оборудване за строителството. Също така по-широкото възстановяване на пазарите за суровини може да означава, че потребителите ще се завърнат към секторите на металите и петрола, след като блокадите заради пандемията сринаха поръчките.

„Имаме добри позиции за бъдещето и ща излезем от пандемията като дори още по-силна компания“, коментира главният изпълнителен директор Джим Ъмпълби в изявление.

Налице са признаци за увеличаване на търсенето при строителството и производството. Започнатите строежи на жилища в САЩ се увеличават през декември с най-добрия си темп от края на 2006 г. В същото време по данни на Bloomberg Intelligence продажбите на строително оборудване в Китай може да достигнат рекордни размери през 2021 г.

Също така поръчките в американските заводи за бизнес оборудване са се увеличили през декември за осми пореден месец.

Приходите за 2020 г. на Caterpillar са 41,7 млрд. долара – спад от 22% спрямо 2019 г. Понижението отразява свитото търсене на крайните потребители и намаляването на инвентара на дилърите с 2,9 млрд. долара през миналата година.

Сред рисковете за компанията през тази година са нарастващите цени на стоманата, заплахите за минната индустрия от пандемията и изострянето на конкуренцията в Азия.

Отчетът на Caterpillar бе публикуван преди началото на борсовата сесия. Минути преди 18 ч. българско време акциите на компанията поскъпват с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още