IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Caterpillar с 67% скок, компанията очаква рекордна година

Най-големият производител на тежка техника в света се радва на високо търсене въпреки икономическата криза

15:23 | 25.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Caterpillar с 67% скок, компанията очаква рекордна година

Производителят на тежки машини Caterpillar обяви ръст на печалбата си през второто тримесечие от 67% на годишна база. Подобряването на резултатите се дължи на запазващото се силно търсене на продуктите на компанията, пише MarketWatch.

Печалбата на Caterpillar за тримесечието е 1,7 млрд. долара, или 2,54 долара на акция. Преди година положителният резултат бе 1,02 млрд. долара, или 1,52 долара на акция, а предварителните очаквания на анализаторите бяха за 2,28 долара печалба на акция.

Компанията е реализирала приходи в размер на 17,37 млрд. долара, което е скок от 22% на годишна база. Очакванията на анализаторите бяха приходите да са в размер на 17,11 млрд. долара.

Оперативният марж на Caterpillar се е повишил от 11,3 до 15,1 на сто.

Доброто представяне през тримесечието дава възможност на компанията да повиши прогнозите си за цялата година. Новите очаквания са за печалба от около 9,60 долара на акция и 68 млрд. долара приходи.

„Успехът на Caterpillar през 2012 година идва въпреки факта, че в САЩ строителната активност остава под натиск и доста под пиковите си нива, проблемите на Европа и опасенията за Китай“, обяснява изпълнителният директор на компанията Дъг Оберхелман.

„Макар да очакваме рекордна година, ние разбираме, че светът е изправен пред икономически предизвикателства и ако се наложи, сме готови да действаме бързо – както го направихме в края на 2008 и през 2009 година“, посочва той.

Caterpillar е най-големият производител на булдозери, подемни машини и всякакъв вид тежки машини за добивния сектор и изграждането на инфраструктура. Поради тази причина резултатие на компанията се разглеждат с изключителен интерес, тъй като дават ориентир за развитието на глобалната икономика.

След отчета акциите на компанията скочиха с над 4% и преди старта на официалната борсова сесия в САЩ днес струват 84,85 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още